fbpx

Rendkívül népszerű volt a gyergyószentmiklósi gazdasági konferencia

Több mint százötven résztvevő volt jelen Hargita Megye Tanácsának alintézménye Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége és az Arbor Vállalkozók Szövetsége közös szervezésében április 18-án, csütörtökön a gyergyószentmiklósi Szilágyi vendéglőben sorra kerülő  gazdasági konferencián.

Bajkó Tibor, az Arbor elnöke és az esemény moderátora ismertette a vállalkozók szövetségének tevékenységeit: jó együttműködést ápolnak Hargita Megye Tanácsával, ingyenes képzéseket szerveztek, rajz és prózaíró pályázatot hirdettek törvénymódosító javaslatokat nyújtottak be és Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségével közösen aktívan részt vesznek a megyében lévő szaklíceumokban tanuló diákok tájékoztatásában, ami a szakoktatás fontosságát, valamint a pályaválasztást illeti. Az esemény végén Bajkó Tibor átadta a Gyergyó-térségében kiemelkedő eredményt elért diákoknak, az Arbor-díj mellett a 200 lejes vásárlási utalványt, amit a Server Kft.-nél vásárolhatnak majd le.

A meghívott előadók sorát Korom Imre György plébános nyitotta, aki a keresztény vállalkozásokról beszélt, tette ezt a „Management by Jesus” című könyv főgondolata mentén és arra bátorította a jelenlévőket, hogy legyenek profitorientáltak, viszont ne feledkezzenek meg az isteni elszámoltatásról sem.

Nagy Zoltán, Gyergyószentmiklós polgármestere ismertette, hogy az önkormányzat saját jövedelmén kívül próbál minél több pályázati pénzt behozni és fő célként fogalmazta meg a külföldre elvándorolt fiatalok hazavonzását, ehhez elengedhetetlen a vállalkozói szféra, az önkormányzat és vezetők segítsége, együttműködése.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a megyei tanács szerepét a kenyérsütéshez szükséges kovászhoz hasonlította, hozzátéve, a gazdaságfejlesztésben a fiatal vállalkozók helyzetének vizsgálatától, a szakképzésen át, apró dolgokban tudunk segíteni. Az egyik legnagyobb munkaadó a Székely termék mozgalom a megyében, egy óriási lehetőség, ami biztosítja a vállalkozói alapokat. Továbbra is azon dolgozunk, hogy az itthoni szakképzett munkaerőhiányt kompenzáljuk a külföldről hazajött munkaerővel, hisz rengeteg megrendelés van és nincs szakképzett munkaerő. A megyeelnök arra kérte a jelenlévőket, hogy május 26-án vegyenek részt a szavazáson, hisz a vállalkozók számára is fontos, hogy Brüsszelben legyen egy erős képviselet akik az ők érdekeiket képviselik.

Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke Gyergyó-térség gazdasági adatait ismertette, elmondta az alkalmazottak száma a bevételhez képest nagyobb, mint más térségekben ahol a gépesítésen van a hangsúly, ez annak köszönhető, hogy számos olyan terület van ahol ez nélkülözhetetlen, például a vendéglátóipar. Kiemelt adatként hangzott el, hogy a térségben 87 ezer lakos és 1500 vállalkozás van. Az alelnök hangsúlyozta: kellenek a támogatások, de jó ha konkrétan tudjuk mire is kérjük, mit akarunk fejleszteni, elérni.

Lázár Zoltán, Magyarország külgazdasági attaséja Csíkszeredában: Sikeres együttműködés az erős gazdaság motorja címmel tartott előadást.

Csata Levente, az Arbor alelnöke az európai, romániai infrastruktúra, szállítás, autóipar és közlekedés kapcsán ismertetett adatokat.

Parajdi Borbála az EuroTop Consulting ügyvezető igazgatója magyarországi, romániai és Európai Uniós pályázati lehetőségeket ismertetett.

Csilip Árpád, Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének igazgatója vállalkozói tapasztalatait osztotta meg a jelenlévőkkel. Mint mondta, a nehézségek ellenére fontos élni a pályázati lehetőségekkel, ha nyer egy pályázat, akkor érzi az ember, hogy minden erőfeszítése megtérül. Kiemelte, hogy egyszerű termelői engedéllyel is lehet pályázni 1500 euróra. Arra bíztatta a jelenlévőket, hogy bátran keressék az ügynökséget, bármilyen kérdésre igyekeznek válaszolni, megoldást találni.

Kovács Zoltán, szervezetépítő specialista előadásában kiemelte, gondot jelenthet, ha a szervezetnek nincs megfelelően lehatárolt célja, aki pedig bele akar vágni egy vállalkozásba menedzserként kell gondolkodjon.

Pănescu Tibor, a Hargita Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökség igazgatója elmondta, hogy egyrészt a munkaadóknak, másrészt a munkát keresők fele szolgáltatnak. Igyekeznek ösztönözni a munkába állást, ezt különböző támogatásokkal próbálják elérni, például mobilitási juttatások által és munkaadóknak járó támogatás 45 évnél idősebb személy alkalmazása esetén járó támogatással.

Gál Kinga, az E-cool projekt menedzsere miután ismertette a projektben jelen pillanatig zajló tevékenységeket. Mint mondta, a projekt fő célja a fiatalok vállalkozásra ösztönzése. A projektben tíz ország vesz részt, de bárki csatlakozhat tanácsadói szerepkörben a projekthez.

Vitos László az Eximbank részéről röviden ismertette, hogy mi kellene legyen a bankok szerepe a gazdasági életben.

Lázár László a Gyergyó medencei turizmus jelenéről és jövőjéről beszélt.

Bartalis Előd fiatal vállalkozó hangsúlyozta, hogy bár vannak buktatók kitartás kell a siker eléréséhez.

Both Enikő a Hargita Megyei Környezetvédelmi felügyelőség részéről a környezetvédelmi engedélyekről beszélt.

Kedves Imre a pápalátogatással kapcsolatos tudnivalókat ismertetette.

Az előadásokat követően kötetlen beszélgetésekre biztosítottak lehetőséget a szervezők, így a résztvevők egy-egy kérdéskört még inkább boncolgathattak a különböző területek szakembereivel.

A kerekasztal beszélgetéseken Tánczos Barna szenátor és Borsos Annamária munkapszichológus is jelen voltak.

Csíkszereda, 2019. április 19.

 549 total views,  2 views today

Hozzászólások
Loading...
Megszakítás