fbpx

Zarándoklaton vettek részt Hargita Megye Tanácsának munkatársai

Nagyhét szellemében, a nagyheti előkészületek küszöbén, április 16-án, kedden zarándoklaton vettek részt Hargita Megye Tanácsának alkalmazottai. A közel 60 résztvevő egy 24 km-es, középnehéz terepen zarándokolt a Mária Út M28-as (Motorsirülő-Szellő tető-Sándor dombja-Csíkcsomortán) szakaszán.

A Horizon2020 EU pályázati program keretében támogatást nyert Ruritage elnevezésű projektben azonosított jó gyakorlatot, a Mária Utat, példaképként sorolták be a projektpartnerek közé, melyben Romániát Hargita Megye Tanácsa és a Pro Educatione Egyesület képviseli. Ennek mentén az egyik célkitűzés az ökoturizmus népszerűsítése a zarándokutak mentén, ehhez szeretett volna a projektcsapat hozzájárulni a zarándokút ötletével. A cél az volt, hogy minél több személy részévé válljon ennek a tevékenységnek, rávenni az embereket természeti és kulturális értékek megismerésére, lelki töltekezésre, a mozgásban gazdag, egészséges életmód gyakorlására (gyalogos zarándoklatra) a Mária út egyik szakaszán. A találkozó alkalmával a helyi Ruritage-csapat röviden bemutatta a projektet és megnyitották a Helyi Vidéki Örökség Központot, ahol olyan tevékenységeket szerveznek majd, amelyeknek központi témája a természeti, kulturális örökség, ezen belül a Mária út népszerűsítése, védelme, valamint a régió fellendülésében betöltött szerepe.

Az indulást megelőző percekben Borboly Csaba megyeelnök jó tanácsokkal látta el a munkatársakat, valamint kiemelte, fontos, hogy a Mária Út minél több helyen, nemzetközi szinten is ismertté és elismertté válljon. A Motorsirülőtől induló túra áldással vette kezdetét, Csíkszépvíz plébánosa, Gábor Zoltán közös imával engedte útra a csapatot, ezt megelőzően a község polgármestere, Ferencz Tibor lepecsételte a zarándokútleveleket.

Az egész napos esemény elmélkedéssel, beszélgetéssel és csendszakasszal zajlott, az út hol az erdők, hol pedig erdei legelők között haladt, fenséges kilátást biztosítva a környező hegyekre és falvakra. Kánya József és Búzás Márton, a Csíkszéki Erdélyi Kárpát Egyesület tagjai, valamint Molnár Sándor, az Erdélyi Mária Út Egyesület elnöke tudásukat megosztva, húsvétra hangoló gondolatokkal kísérték végig a Megyei Tanács csapatát. A nap végeztével névreszóló tanusítványt vehetett át mindenki a csíksomlyói kegyhelyen.

A RURITAGE projekt az Európai Bizottság Horizon2020 programja keretében nyert finanszírozást, 4 év alatt, 2018. június – 2022. május közötti időszakban kerül kivitelezésre. A főpályázó a Bolognai Egyetem és 38 partnere van, ebből 14 Európai Uniós ország, továbbá Izland, Norvégia, Törökország és 1 Dél-Amerikai ország (Kolumbia). A RURITAGE célja új vidéki fellendítést elősegítő minták felállítása, amelyek által a vidéki térségeket fenntartható fejlesztési minta laboratóriummá alakítanák, ezek egyedi kulturális és természeti örökségi potenciáljuk kiemelése által. Ennek érdekében a RURITAGE azonosított 6 (SIA) Szisztematikus Innovációs Területet (zarándokturizmus; fenntartható helyi termékek előállítása; migráció; művészetek és fesztiválok; települések felzárkozása; integrált tájgazdálkodás), amelyek az örökséget potenciálként kezelik, ami a gazdaság húzóerejét, a vidéki térségek társadalmi és környezeti fejlesztését szolgálja.

A projekt 13 szerep modellt azonosított, olyan jó gyakorlatokként, amelyeket elemeznek, tanulmányoznak és 6 kiválasztott esettanulmány formájában szokszorosítanak. Ezekre a tanulmányokra épülnek az örökség alapú regenerációs stratégiák a fent említett hat területen. Az említett tevékenységek kivitelezése érdekében minden “Role Model” (szerep modell) és “Replicator” (továbbadó) partner kialakítja a “Local Rural Heritage Hub – RHH” (Helyi Vidéki Örökség Központokat), mint innovációs helyszíneket a helyi érintettek és civil társadalom bevonásával. A “Replicator” (továbbadó) partnerek esetében az RHH központok élő laboratóriumok formájában működnek, ahol a regenerációs stratégiákat közösen készítik és gyakorlatba ültetik, a “Role Model” (szerep modell) partnerek megerősítik a kulturális és természeti örökségüket.

Csíkszereda, 2019. április 24.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.