fbpx

Robotizált korai gyerekfejlesztés a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban

Öt új szakterület lesz elérhető egy újabb nyertes pályázatnak köszönhetően

A járóbeteg rendelők felszerelésének bővítését, a legkorszerűbb orvosi felszerelések beszerzését, a szakrendelések számának növelését, illetve további szakágak létrehozását biztosítja a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház egy újabb nyertes projektje, amelyre Hargita Megye Tanácsával partnerségben pályáztak. A részleteket sajtótájékoztatón ismertették az illetékesek január 19-én a kórház könyvtárában.

A sajtótájékoztatót követően Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke közösségi oldalán is bejelentkezett:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/1290612731484974

A projekt megvalósítása után elérhetővé váló orvosi és laboratóriumi szolgáltatások révén a betegek olyan orvosi segítségben részesülnek, amelyek a szomszédos megyékben sem elérhetők, mondta Konrád Judit. A kórházmenedzser hozzátette, a járóbeteg rendelők fejlesztésének köszönhetően mind a betegek, mind a kórház segítséget és támogatást kapnak.

A projekt elősegíti a betegellátás kapacitásának növelését, értékelte a nyertes pályázatot Borboly Csaba, a kórházat fenntartó Hargita Megye Tanácsának elnöke.

„Miután szakorvosokat vonzottunk ide, beszereztük a megfelelő felszerelést, a diagnosztizáláshoz használt berendezések nemzetközi színvonalúak, a járóbeteg rendelés is a megyei kórház erőssége lesz. Örülünk, hogy nemcsak a diagnosztika és a kezelés területén, hanem a finanszírozási források lehívása terén is erősödött a kórház kapacitása” – mondta a megyeelnök.

Vitos Attila orvosigazgató úgy fogalmazott, eljött az idő, hogy az infrastuktúra is megfeleljen a minőségi orvosi tevékenység feltételeinek.

A projekt alapvető célja a járóbeteg és a kórházi alapellátáshoz való hozzáférés javítása az elsődleges kórkép diagnosztizálásán és nyomon követésén keresztül.

Öt új szakterületettel bővül a szolgáltatások skálája, amelynek köszönhetően a marosvásárhelyi kórház mellett az élvonalba kerül a csíkszeredai kórház is: beültethető szívsebészeti eszközök szükségességének felmérése, fizioterápiás és balneológiai rehabilitáció, táplálkozás és dietetika, altatás utáni és intenzív ellátás, biokémiai és genetikai laboratórium.

A projekt összértéke több mint 14 millió lej, célja legalább harminc rendelő felszerelése, legfontosabb hozadéka, hogy nem kell a térségből elutazni orvosi ellátásra.

A pályázatból fogászati panoráma röntgenkép alkotó készüléket, nagy teljesítményű folyadékkromatográfia készüléket, elektrokardiográfot, betegellenőrző monitort, defibrililátort, hordozható és fix ultrahang vizsgáló készüléket, egy teljes mozgás koordinációs gépsorozatot vásárolnak meg, amelyek segítségével a motorikus rendszer problémáival küzdő pácienseket fogják kezelni, illetve a veleszületett vagy szerzett neuromuszkuláris betegségben szenvedő gyermekek rehabilitációjához szükséges robotterápiákat szereznek be.

A projekt megvalósítási ideje 14 hónap, határideje 2024. november 30.

 708 total views,  1 views today

Hozzászólások
Loading...
Megszakítás