fbpx

Rövidesen megnyithatja kapuit a szárhegyi Lázár-kastély

Félreértés tisztázódott a csíkszeredai megyeházán július 3-án, csütörtökön azon a találkozón, amelyen a gyergyószárhegyi Lázár-kastély Dél-Amerikában élő örökösei, az ingatlan 9/24 részének négy tulajdonosa közül hárman vettek részt: Berczely Clara Maria Isabel, Berczely Gabriel Hector és Berczely Antonio Jose, a képviselőjükkel és ügyvédjükkel együtt. Hargita Megye Tanácsa részéről jelen volt Borboly Csaba elnök, Incze Csongor alelnök és a kastély ügyével foglalkozó munkatársaik. Mint kiderült, a közvetett, képviselőn keresztül történő kommunikációban a Berczelyek elvárásairól szóló információk torzult formában jutottak el a felekhez, a dél-amerikai tulajdonosoknak arról sem volt tudomásuk, hogy felszólítás nyomán a kastélyt bezárták, és hogy kiköltöztették az ott lévő képzőművészeti alkotásokat. (A tulajdonosokkorábban nem tudtak megegyezni egymással – a témáról itt található részletes információ: http://elemzo.hargitamegye.ro/a-gyergyoszarhegyi-lazar-kastely-tulajdonjoga-es-tevekenysege-korul-kialakult-helyzet/).

Borboly Csaba hangsúlyozta, hogy nem szabad bezárva tartani egy A kategóriás műemléket, mert azzal még inkább kiteszik a rongálódás veszélyének. A három tulajdonos elfogadta a megyeelnök érveit, egyöntetűen kijelentették, hogy az ingatlant újra meg kell nyitni a látogatók számára, és a tárgyaknak vissza kell kerülniük a kastélyba. Hangsúlyozták: közcélra kell használni a műemléket, megőrizve történelmi jellegét. Borboly Csaba javasolta, hogy közösen bízzák meg a szárhegyi Torzsások Turisztikai Egyesületet a belépődíjak szedésével addig, amíg a tulajdonjog kérdése tisztázódik. A felek elérhetőséget cseréltek, ezentúl közvetlenül kommunikálnak, nem közvetítőn keresztül, a további félreértések elkerülése végett.

A Berczely testvérek közölték, hogy kérnek egy minimális vételárat, de minden ebből származó lejt a kastély renoválására fordítanának, sőt a vagyonukból ezenfelül is pénzt szánnának az épület javítására. A vételi ajánlatra a megyeelnök elmondta, hogy a törvények nem adnak lehetőséget a megyei tanácsnak az ingatlan megvásárlására, de javasolta, tárgyaljanak a helyi önkormányzattal, amelyet a megyei tanács támogatni tudna, ha előnyös adásvételi szerződést köt.

A találkozó nyomán Borboly Csaba szerint akár az idei turistaidényben újranyílhat a kastély, ami fontos nemcsak a község, hanem egész Székelyföld szempontjából, hiszen az idegenforgalom egyik célállomása ez a műemlék.

– Az ügyben jó ideje tartó szívós munkánknak van értelme, hiszen újranyílhat a kastély, a közösség hasznára. Felbecsülhetetlen értékről van szó, Hargita megye egyetlen várkastélyáról, amely meghatározó a térség kultúrája, turizmusa szempontjából. Nem utolsósorban pedig a megyei tanács alintézményének, az évtizedekig a kastélyban helyet kapó Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központnak továbbra is rendeltetésének megfelelően, az ingatlanban kellene működnie – mondta az elöljáró, aki a holnapi nap folyamán hivatalos levélben fordul a szárhegyi polgármesteri hivatalhoz, a Torzsások egyesülethez, valamint a másik két tulajdonoshoz.

Borboly Csaba külön kiemelte és méltatta a Lipthay család pozitív hozzáállását. Mint arról korábban beszámoltunk, Lipthay Antal Miklós írásba adta, hogy ingyen használatba adná a részét Hargita Megye Tanácsának közhasznú tevékenységre, és a községben adózna. Mivel a Berczelyek, ígéretük szerint, szintén írásba adják a közhasznúságra vonatkozó szándékukat, már csak a 2/24 rész tulajdonosán, Vormair Istvánon múlik, hogy megnyílhat-e a kastély, tette hozzá Borboly Csaba.

Hargita Megye Tanácsának elnöke idén áprilisban támogatásért fordult Semjén Zsolthoz, Magyarország miniszterelnök-helyetteséhez, azt kérve, hogy a magyar kormány vállaljon szerepet az Erdélyi Történeti Múzeumnak a Lázár-kastélyban való létrehozásában és anyagilag járuljon hozzá az ingatlan fenntartásához, illetve az újrainduló tevékenységek finanszírozásához. A kormányfőhelyettes pozitívan fogadta a megkeresést, és kijelentette, hogy a magyar kormány anyagilag kész támogatni a kastély fenntartását, illetve az ott zajló kulturális tevékenységeket.

A gyergyószárhegyi Lázár-kastély tulajdonjoga és tevékenysége körül kialakult helyzetről riportot készített a Hargita Stúdió, amely megtekinthető az alábbi linken: http://hargitatv.ro/2014/a-szarhegyiek-magukenak-erzik-a-lazar-kastelyt/ A téma iránt érdeklődők további információt találhatnak a megyei tanács Lázár-kastéllyal kapcsolatos aloldalán: http://hargitamegye.ro/lazar-kastely.html

Csíkszereda, 2014. július 3.

 1,658 total views,  1 views today

Hozzászólások
Loading...
Megszakítás