fbpx

Rugonfalva is részesül kormányzati támogatásban

Az a kormányzati támogatás volt a november 10-i rugonfalvi falufórum főtémája, amelyet az RMDSZ közbenjárásával sikerült lehívni a községnek. Összesen egymillió lejt kapott Siménfalva és Rugonfalva, valamint Nagymedesér és Tordátfalva a vízhálózatának befejezésére.

A falufórumot a rugonfalvi kultúrházban tartották, ahol részt vett Hargita Megye Tanácsának képviseletében Borboly Csaba elnök, Barti Tihamér alelnök, Zsombori László fejlesztési igazgató, Berei István, a megyei tanács munkatársa, valamint Péter Zoltán, Siménfalva község polgármestere és Barabás Csaba református lelkész.

– A rugonfalviak régi álma egy új kultúrház megépítése, mivel a mostani a környék legrégebbi kultúrháza, faszerkezetből álló építmény, és már nem lehet feljavítani. A falu rendelkezik az új kultúrház megépítéséhez szükséges közterülettel – számolt be Péter Zoltán polgármester.

– Rugonfalvának pezsgő kulturális élete van, itt tevékenykedik a Pipacsok Néptáncegyüttes, van színjátszó társulata, a vidék turizmusának fellendítéséhez járulnak hozzá a vendégszobák, a halastó, a műemlék templom. Költséghatékony, funkcionális megoldást kell az új épület kivitelezéséhez megtalálni. Minél hamarabb el kell kezdeni a tervezési munkálatokat a helyi igényeknek megfelelően, hogy jövőre lehessen támogatásokat lehívni az elképzelés megvalósításához – mondta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Barti Tihamér alelnök kifejezte reményét, hogy a közösségben látja azt a potenciált, hogy saját érdekükben össze tudnak fogni annak érdekében, hogy a kívülről jövő támogatásokat a leghatékonyabban tudják felhasználni.

Barabás Csaba református lelkész felhívta a figyelmet arra, hogy a rugonfalvi templomot is minél hamarabb fel kell újítani. Megemlítette a falu hírességeit, és megjegyezte, hogy fontosnak tartja Papp László édesanyja szülői házának a megvásárlását is.

Hargita Megye Tanácsa támogatja a műemlék templomok feljavítását. Az emlékházzal kapcsolatosan meg kell nézni milyen törvényes támogatási lehetőségek vannak – tette hozzá a megyeelnök.

A falufórumon többek között elhangzott, hogy jól haladnak a vízhálózat felújításának munkálatai. Megemlítették, hogy szükség lenne a faluban hulladéktárolók kihelyezésére, valamint a kultúrház kifűtésének megszervezésére.

Két hét múlva újabb falugyűlést tartanak, ahol várják a javaslatokat az új kultúrház tervezésével és építésével kapcsolatban.

Csíkszereda, 2014. november 12.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

1 Hozzászólás