fbpx

Támogatásáról biztosította a Domus Alapítványt Hargita Megye Tanácsa

A gyerekvédelmi rendszerből kikerülő fiatalok integrációjáról tanácskoztak hétfőn, november 10-én Székelykeresztúron a Domus Közösségi Házban az alapítvány vezetői és Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke jelenlétében.

Az alapítvány mottója, „senki sem veszhet el”, adta a tanácskozás témáját, melynek célja a gyerekvédelmi rendszerből kikerülő fiatalok problémáinak megvilágítása.

Fazakas István, az alapítvány egyik vezetője elmondta, a rendszerből kikerülő fiatalok szociális segítségben kell részesüljenek továbbra is, melyben partner a Domus Alapítvány, elősegítve a társadalomba való beilleszkedésüket. A programban résztvevő fiatalok támogatást és tanácsokat kapnak, amelyek fejlesztik szociális és szakmai kompetenciájukat.

2005-től a székelykeresztúri Zelyk Domokos Szakiskolával partnerségben szakmai oktatás folyik. Burus Endre, az alapítvány másik vezetője beszélt az idén indított szakmai gyakorlatról az iskola ökokertészetében. Az alapítványvezető szerint nagyon eredményesen zajlik a szakoktatás. A fiatalok egy jólképzett kertészmérnök irányításával üvegházban, valamint a szabadban is gyakorlatoznak. Az itt termesztett zöldségeket, szezonális gyümölcsöket és virágokat értékesítik.

A gyerekvédelmi rendszerhez tartozó súlyosan sérült fiatalok rendszeresen gyakorlatoznak a kertészetben. Hargita Megye Tanácsa az alintézményeként működő Szociális és Gyerekvédelmi Vezérigazgatósággal közösen 2008-tól támogatja a súlyosan sérült fiatalok szociális és szakmai integrációját. A szellemileg sérült fiatalok számára biztosított munkaterápia hozzájárul betegségük megfékezéséhez, valamint készségeik fejlesztéséhez. Jelenleg a rendszerbe negyven 18 éven felüli fiatal tartozik.

Az alapítvány további tervei között szerepel egy ágszecskáló beszerzése az ökokertészet számára, mely lehetőséget nyújtana Keresztúr és a környező községekből kikerülő zöld hulladék komposzthoz való feldolgozására, ezt felhasználnák a kertészetben, valamint az üvegház fűtésére.

Az alapítvány ugyanakkor szeretné kibővíteni az iskola utáni programot hátrányos helyzetű gyerekek számára, ugyanis ezt más községekben is igényelnék.

Hargita Megye Tanácsa alintézményén, a Hargita Megyei Agrárkamarán keresztül továbbra is támogatná a szakoktatást.

Csíkszereda, 2014. november 12.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.