fbpx

Saját tulajdonban lévő erdőből sem vihetünk el tűzifát

– Nincs rendben a jelenlegi tűzifahiány és az, hogy saját tulajdonban lévő erdőből sem lehet elhozni tűzifát. Felháborító, hogy drasztikusan büntetik azokat, akik saját erdeikből visznek haza korhadt fát tüzelőnek – véli Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.
Az elmúlt télen is tűzifakrízissel álltak szemben a megye lakosai, de nem csak, mert a probléma országos volt. A helyzeten nem segítenek a jelenleg érvényben lévő vonatkozó jogszabályok, sem az erdészeti törvénykönyv. Számos példa adódik megyénkben is arra, hogy az erdőtulajdonosokat ellehetetlenítik, saját erdeikből sem vihetnek haza tűzifát. A megyeelnök szerint a jelenlegi megszorítások a kisgazdákra hatnak a legkárosabban. Térségünk lakosai nagymértékben tűzifával fűtenek, a törvény értelmében azonban csak szakcéggel lehet fát kitermelni az erdőkből, a szakcégeknek pedig csak egy bizonyos mennyiségen felül profitáló a tevékenység, amit a kisgazdák nem tudnak megfizetni. Emellett sok esetben a korhadt fákat is iparilag felhasználhatónak minősítik, így azt sem engedélyezik kivágni.
Korodi Attila RMDSZ-es képviselőházi frakcióvezető a 2010/171-es erdészeti szabálysértésről szóló törvény, az ennek rendelkezéseit módosító 2016/51-es sürgősségi kormányrendelet, valamint az erdészeti törvénykönyv normalizálása érdekében levélben kéri az önkormányzati vezetők javaslatait. Borboly Csaba a javaslatok megfogalmazásában kéri a megye lakosainak közreműködését, fogalmazzák meg tapasztalataikat, meglátásaikat az ügyben. A fent említett jogszabályok Borboly Csaba konzultációs csoportjában is tanulmányozhatók, és javaslatokat is megfogalmazhatnak ezen a fórumon, vagy elküldhetik az info@borbolycsaba.ro e-mail-címre.

Csíkszereda, 2017. február 28.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.