fbpx

Segítenék a fiatalokat és a hátrányos helyzetűeket

Megtartotta februári soros ülését Hargita Megye Tanácsa

Február 21-én a csíkszeredai megyeháza márványtermében tartotta soros havi ülését Hargita Megye Tanácsa. Az ülést Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke vezette, a 30 jelenlevő taggal a testület határozatképes volt. Átadják Petek falu vízhálózatát Kányád község ügyintézésébe, kitüntetik azokat a Hargita megyeieket, akiknek tevékenysége példaértékű, aszfaltoznak a megyei utakon, nemzetközi projektekben vesz részt Hargita Megye Tanácsa – többek között ezekről határozott a testület.

Petek faluban sok minden el volt felejtve, fogalmazott Borboly Csaba, az agyagos talajú, víz nélkülinek mondható településen 2008-ban nem volt vezetékes víz. A helyi közbirtokossággal együttműködésben, 50%-os támogatásukkal elkészült a vízhálózata, mely összefogás példaértékű, mondta a megyei tanács elnöke. A következő nagyobb munkálat az út feljavítása kell legyen, tette hozzá. A peteki vízhálózat a megye köztulajdonába került, ügykezelését átadták Kányád községnek.

Kitüntetik és pénzjutalomban részesítik azokat a Hargita megyeieket, akik munkája, tevékenysége figyelemre méltó, a fiatalok példaképei lehetnek, hagyta jóvá a megyei tanács.

Javítják a megyei utakat, az erre vonatkozó műszaki és gazdasági dokumentációt elfogadta a testület.

Több nyertes pályázata van Hargita Megye Tanácsának, amelyet az Európai Unió támogat. Ilyen az ENGAGE nemzetközi projekt, amely a vidéki régiókat támogatja Európa-szerte, ennek társfinanszírozására voksoltak. Székelyudvarhelyen egy szennyezett és felhagyott ipari terület felszámolását teljes mértékben finanszírozza az Európai Unió, az itt létrehozandó gazdaságfejlesztési tevékenység létrehozását pedig 50 százalékban. A Harghita Business Center elnevezésű vállalkozói inkubátorház finanszírozási szerződését megszavazták.

Hargita Megye Tanácsa részt vesz a Young graduates and the Social Setor: developing new job opportunities (nem hivatalos fordítás: Fiatal végzősök és a társadalmi szféra: új munkalehetőségek feltárása) elnevezésű nemzetközi projektben, fogadta el az önkormányzati testület. A program célja a vidéken élő fiatalok szövetkezetbe való társulásának ösztönzése, új munkahelyek teremtése számukra, a diákmunka segítése. Utóbbiak külföldön sikeresen működnek, hazánkban pedig nem kedveznek az érvényben levő jogszabályok. Ennek a programnak a keretében keresnek jogi kapaszkodót, hogy nálunk is működőképes legyen, hiszen anyagilag segíti a szülőt és a tanulót, ezen keresztül utóbbi hamarabb érezheti, hogy hasznos tagja közösségének, fejtette ki előterjesztésében Borboly Csaba. Továbbá azt is szorgalmaznák, tette hozzá a megyei tanács elnöke, hogy a hátrányos helyzetűek is hozzanak létre egy szövetkezetet, amelyen keresztül munkát vállalhatnak, például parkkarbantartás, utak és egyéb felületek takarítása, amelyekért ma máshonnan érkezett cégeknek kénytelenek fizetni a közbeszerzési eljárás követelményeinek megfelelően.

Csíkszereda, 2013. február 21.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.