fbpx

Segítség, nyugdíjas lettem!

 

„Ha majd nyugdíjas leszek!” – számtalanszor hangzik a felkiáltás az aktív munkaévek alatt. Nyugdíjasnak lenni jó, hiszen az az időnk teljes egészével magunk rendelkezünk, egész nap csak olvasgatunk, teszünk-veszünk a kertben, esetleg az unokákra vigyázunk. Sokan viszont úgy gondolják, hogy nyugdíjasnak lenni egyáltalán nem jó, hiszen nem végezhetjük tovább azt a munkát, ami érdekelt, amitől hasznosnak érezhettük magunkat és attól kell félnünk, hogy az életszínvonalunk romlik. Mégis hogyan lehet kellemessé tenni a nyugdíjas éveket?

Az aktív évek lezárásával sok mindennek búcsút kell intenünk. Sok esetben hiányozni kezdenek a változatosságok, a társaságok, az érzelmek. Aki nem néz szembe tudatosan ezek bekövetkeztével, annak sokkal nehezebb megélnie az átalakulás folyamatát. A felkészülés, a tervezgetés segít az átmenet jó megélésében. A nyugdíjba készülőknek ajánlatos átgondolni előre azt, hogy mit is fognak, mit akarnak majd csinálni a nagy szabadsággal. Nyugdíjasként pedig érdemes megtervezni a mindennapok menetrendjét, kialakítani egy napi ritmust, ugyanakkor nyitottnak lenni a lehetőségek iránt.

A Hargita megyei időseknek és nyugdíjasoknak klubok, egyesületek és alapítványok nyújtanak rendszeres kikapcsolódási lehetőséget többnyire kirándulások, ünnepségek, tematikus délutánok szervezése által. A megyénkben élő nyugdíjasok azonban viszonylag kevés arányban vesznek részt ezeken a szervezett formájú társas tevékenységekben. Az aktívan résztvevő tagoknak viszont nagy élményt jelent, hogy találkozhatnak, kirándulhatnak és közösen élhetik meg az eseményeket. Ez a fajta összetartozás érzés hatalmas támogató háttérnek számít egy idős ember életében, ugyanakkor a közösségben megtalálhatják azokat a szórakozási formákat, amik az életüknek ebben a szakaszában az igényeiknek leginkább megfelelnek.

A 2010-es évi 263-as számú törvény értelmében a nyugdíjasok gyógykezelésre szóló jegyben részesülhetnek. A jegyek elosztása egy kritériumrendszer alapján történik, amelyet minden évben az Országos Nyugdíjbiztosító Pénztár elnökének a rendeletével fogadnak el. Az igénylők kéréseiket a lakhelyük szerint illetékes megyei nyugdíjpénztárhoz kell intézniük. A Hargita Megyei Nyugdíjpénztár a világjárvány előtti időszakban a kiutalt jegyek mintegy 97%-át értékesíteni tudta. Nagyon sok az igénylő és a gyógykezelésre jogosult személyek száma is igen nagy, valamint a jogosultak kategóriája is igen tág. A kiutalt jegyeknek csak egy bizonyos százalékhoz lehet teljesen ingyenes hozzájutni, ezeket főként politikai üldözöttek, etnikai üldözöttek, fogyatékosok, munkabalesetet szenvedett személyek, betegnyugdíjasok stb. vehetik igénybe. A további jogosult személyek némi hozzájárulás befizetése ellenében részesülhetnek gyógykezelésben. A Hargita megyeiek körében legnépszerűbb helyek, Szováta, Félixfürdő, Tusnádfürdő, Kovászna és nyári időszakban a tengerpart mellett további számos üdülőhely közül választhatnak az érdeklődők, ilyen például Amara, Algyógy, Dornavátra (Vatra Dornei) stb. A kiváltott jegyeket nem lehet más személynek átadni, a kezelési bázisok is csak azt a személyt fogadják, akinek a nevére azt kiállították. Abban az esetben, ha valaki nem tudja felhasználni a jegyét például egészségügyi probléma miatt, akkor orvosi igazolás felmutatásával igényelheti vissza a befizetett hozzájárulás összegét.

Hargita Megye Tanácsának több pályázati programja van, amelyben érintve van az idős korosztály is és lehetőségük van jelentkezni a különböző kiírásokra, mint például az Időseket támogató program, a Hargita megyei otthoni, egészségügyi és szociális gondozás vissza nem térítendő támogatási programja illetve a Fogyatékkal élők támogatási programja.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség kezdeményezése eredményeképpen pedig, egy 2022-es törvénymódosítás értelmében a Hargita megyei Balánbányán, Gyergyóhollón, Gyergyótölgyesen, Orotván és Csíkszentdomokoson élők két évvel korábban vonulhatnak nyugdíjba, amennyiben legalább 30 éven át valamelyik érintett településen vagy annak 8 kilométeres körzetében éltek. Az említett településeken ugyanis bányatevékenység folyt, amely nemcsak a környezetet terhelte, hanem a környező lakosság mindennapjaira is befolyással volt. A törvénymódosítás immár egy kedvezményt biztosít a bányavidékek lakossága számára.

Továbbá fontos megemlíteni, hogy Hargita Megye Tanácsának kiemelt céljai között szerepel az idősek pártfogása, a nyugdíjasok megyei szervezetének rendszeres támogatása, a Gyulafehérvári Caritassal való több éves eredményes együttműködés és az idősek nemzetközi napja alkalmából szervezett rendezvények finanszírozása által. A megyei tanács az idei évben is közel 1 millió lejjel támogatja a Caritas szociális- és idősgondozási tevékenységét a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatósággal együtt. Valamint támogatja azon Hargita megyei eseményeket és foglalkozásokat is, amelyeket a szeretetszolgálat munkatársai az idős személyek köszöntésére szerveztek.

A Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatósága által pénteken (2022.szeptember 30.) megrendezésre került az Idősek nemzetközi napja nevű esemény a Hargita Megyei Tanács Amfiteátrumában, ahová minden idős személyt szívesen vártak. Viszont nem szabad elfelednünk, hogy nem csak ezen a napon, hanem az év minden napján fontos odafigyelnünk az idős szeretteinkre, hozzátartozóinkra és a körülöttünk élő személyekre, hiszen megérdemlik a tiszteletet és szeretet mindenki részéről.

 

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.