fbpx

Sok függ attól, mennyire figyelünk fiataljainkra

– Ha a fiataljaink olyan lelkesen fognak közösséget építeni, ahogyan énekelnek, nevetnek, táncolnak az Ezer Székely Leány Napján, akkor nem lesz baj: Székelyföldnek nemcsak múltja és jelene van, hanem jövője is lesz – jelentette ki Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke július elsején, szombaton Csíkszeredában, az Ezer Székely Leány Napja rendezvény Szabadság téri megnyitóján. Mint kifejtette, a negyvenes éveiket taposóknak még körülbelül húsz évig lesz ráhatásuk a régió társadalmi folyamataira, utána viszont már nem, helyükbe lépnek a most felnövekvő generációk, és hogy milyen jövőt teremtenek, az attól is függ, ma mennyire figyelnek rájuk.

A megyei tanács elnöke a torockóiakat hozta fel példának, akik nem építenek cifra, rikító színű, sokemeletes házakat, mert odafigyelnek egymásra, és képesek gátat szabni egyéni vágyaiknak a közösség javára.

EzerSzekelyLeanyNapja (6)

– A székely ruhába öltözötteket látva nem gondolunk anyagi hátterükre, arra, vajon milyen autójuk van, milyen okostelefonjuk, mennyi a fizetésük, hanem a jó, a szabad embert látjuk, aki a torockóiakhoz hasonlóan tudatosan megőrzi a múltat, ezáltal gondoskodva a jövőről – fogalmazott Borboly Csaba.

A minden év júliusának első szombatján, Hargita Megye Tanácsa társszervezésével megrendezett Ezer Székely Leány Napja a köszöntőbeszédeket követően közös tánccal folytatódott a Szabadság téren. A csíksomlyói szentmise után a Nyeregben gyűltek össze a székely ruhások – lányok és asszonyok összesen több mint kétezren, fiúk és férfiak pedig több mint ezren. Az idei rendezvény házigazdája Tusnádfürdő volt, jövőre pedig Csíkpálfalva lesz, mivel idén erről a településről érkeztek viseletben a legtöbben, a lakosság számához viszonyítva.

Az eseményt Csíkszereda Polgármesteri Hivatala, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, valamint az Ezer Székely Leány Napja Alapítvány szervezte, társszervező Hargita Megye Tanácsa, Kovászna Megye Tanácsa és a Székelyföldi Kézművesek Egyesülete.

Csíkszereda, 2017. július 1.

 628 total views,  1 views today

Hozzászólások
Loading...
Megszakítás