fbpx

Sportosztályt indítanának Karcfalván

Felülvizsgálja korábbi elutasító álláspontját és fontolóra veszi a karcfalvi 5–8. osztályos tagozatban a sportosztály indítását a Hargita Megyei Tanfelügyelőség – jelentette ki Görbe Péter főtanfelügyelő január 25-én, hétfőn a prefektusi kollégium soros ülésén Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke felvetésére reagálva, aki ismételten szorgalmazta ezt a lépést. A megyei tanács elnöke a felcsíki sportosztály létesítésének szükségességét azzal indokolta – és több alkalommal javasolta azt a főtanfelügyelőnek –, hogy a gyerekeknek így esélyt biztosítanak az itthon maradásra, a tehetséges jégkorongozóknak nem kell Magyarországra menniük előmenetelük érdekében. Borboly Csaba elmondta, az utóbbi időben jó együttműködés alakult ki Hargita Megye Tanácsa, a Hargita Megyei Tanfelügyelőség, a prefektusi hivatal és a vállalkozói szervezetek között a megyei tanács beruházásvonzási irodájának köszönhetően, amit a főtanfelügyelő ezen ügyhöz való hozzáállása is igazol.

Az ülés napirendi pontjai között szerepelt a 2016–2017-es beiskolázási terv, így került terítékre a sportosztály és a szakoktatás kérdése. Borboly Csaba azt is elmondta, Hargita Megye Tanácsa elvégzett egy felmérést, amelyből kiderül, hogy a helyi vállalkozók is támogatnák a szakoktatást. Lehetőségeikhez mérten, anyagilag is hozzájárulnának, illetve biztosítanák a szakmai gyakorlat lehetőségét saját vállalkozásuknál. A munkáltatóknak is érdekük a jól működő szakképzés, hogy a piaci igényeknek megfelelő szakemberek kerüljenek ki az oktatási rendszerből.

Sok a tennivaló az érettségi terén is, hiszen Hargita megyében növelni kell a sikeresen érettségizők arányát, tette hozzá a megyeelnök. Mint kifejtette, a sikertelen érettségi az elvándorláshoz vezet, amit mindenképpen csökkenteni kell. Ezért is fontosak a szakiskolák, hogy a sikertelen érettségi utáni munkanélküliség helyett szakmát tanuljanak a diákok, és legyen lehetőségük itthon elhelyezkedni, ne az elvándorlásban lássák az egyetlen kiutat, emelte ki Borboly Csaba.

Csíkszereda, 2016. január 25.

 812 total views,  1 views today

Hozzászólások
Loading...
Megszakítás