fbpx

Szabadtéri vándorkiállítás nyílt a lovagkirály tiszteletére Csíkszeredában

Magyarország Kormányának Nemzetpolitikai Államtitkársága Szent László-évet hirdetett 2017-re, ennek részeként június 2-án Csíkszeredában is megnyitották a lovagkirály életét és korát bemutató vándorkiállítást a Szent Kereszt főplébánia udvarán. A szabadtéri kiállítás Darvas-Kozma József esperes szerepvállalásának köszönhetően a pünkösdi ünnepek alatt is látogatható.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke beszédében kiemelte, hogy Szent László mindig is kiemelkedő tiszteletnek örvendett a székelyek körében és a nemzetpolitikai államtitkárság jól döntött, hogy ezt az évet neki szenteli.

– Jó alkalom, hogy felidézzük és segítségül hívjuk szellemiségét. Egy olyan korban élünk, amelyben egyesek hajlamosak egymással szembe állítani a felebaráti szeretetet. Szent László példája azt mutatja, hogy megvédeni magunkat nem vétek és a harcot meglehet vívni anélkül, hogy szívünkben helyet adnánk a gyűlöletnek. Szent László a legkeményebb csatában is nemes lelkű tudott lenni – mondta beszédében Borboly Csaba (http://www.borbolycsaba.ro/beszedek/beszedem-a-szent-laszlo-kiallitas-megnyitojan/).

Ráduly Róbert-Kálmán, Csíkszereda polgármestere szerint azért is van szükségünk Szent Lászlóhoz hasonló példaképekre, mert ezen szentek, csupán nevük hallatán a gyarló emberekből is hősöket tudott kovácsolni évszázadokon keresztül. A mai napig Szent László is olyan erős hagyatékot teremtett meg amelynek hiányában ma nem létezhetnénk ebben a formában. Éppen ezért a polgármester értékelésében vándorkiállítás a mai napon a legjobb helyre került. Csíkország a katolicizmus ma is egyik fontos bástyája, tette még hozzá Ráduly Róbert-Kálmán.

Gaal Gergely, a Szent László-év tanácsadó testület elnöke elmondta, hogy az emlékév fő célja minél szélesebb körben megismertetni a lovagkirály életét és felhívni a figyelmet a magyar történelem legdicsőbb időszakára, az Árpád korra. Gaal Gergely ugyanakkor ismertette, hogy szerdán Rómában I. Ferenc pápa az általános pápai kihallgatáson megáldotta a Szent László-lángot, amelyet az Országos Lengyel Önkormányzat és a Szent László-év tanácsadó testülete juttatott el a szentatyához.

Semjén Zsolt, Magyarország Kormányának miniszterelnök-helyettese és az emlékév fővédnöke Prohászka Ottokár püspök meglátását idézve Szent László az akiben a keresztény szentség és a nemzeti szellem egységre jutott.

– A legendák, mondák sokkal többet mondanak el, mint egy száraz történelmi tény, hiszen a legendák elmondják azt, hogy egy történelmi ténynek milyen hatása volt a közösség, a nemzet életére. Szent László öröksége, legendák révén is megtartó erőt hordoznak a legnehezebb időkben is. Szent Lászlótól kezdődően ered az a magyar önértelmezés, amely szerint mi vagyunk a keresztény Európa védőpajzsa, ma is – tette hozzá Semjén Zsolt.

A vádorkiállításon készült még több fotó és rövid videó összeállítás Borboly Csaba közösségi oldalán érhető el:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/posts/1289121131135267

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/1289211261126254/

Csíkszereda, 2017. június 2.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.