fbpx

Szakmai konferenciát szervezett a Garden Proiect Csíkmadarason

A Garden Proiect Kft. partnereivel – Székely Gazdaszervezetek Egyesülete, Hargita Megye Tanácsa, Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesülete és Felcsík Kistérségi Társulás – közösen idén második alkalommal szervezte meg a konferenciával egybekötött kertészeti szakmai napokat Csíkmadarason.

A február 28.–március 2. közötti eseményen a résztvevők ismert hazai és magyarországi szakemberekkel közösen vitatják meg az aktuális problémákat, ismertetik a szakma újdonságait. A konferencia hivatalos megnyitóján János Ferdinánd kertészmérnök, a Garden Proiect vezetője, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Tánczos Barna szenátor köszöntötte a jelenlévőket.

– Minden program annyit ér, amennyi megvalósítást utána maga után tud vonni. Azt szeretném, ha a hétvége után úgy menne mindenki haza, hogy lássuk kinek milyen teendője van – emelte ki Borboly Csaba megyeitanács-elnök, aki gratulált a színvonalas konferencia és szakmai napok megszervezéséért János Ferdinándnak és csapatának.

Decemberben a megyeházán volt a Kiskertész program kiértékelése, ahol láthattuk a gyerekek örömmel teli arcát, akik kerékpárt, vagy az iskolák fóliasátrat nyertek.

– A Kiskertész programban több ezer gyerek vett és vesz részt. A program hozadékaként azt várjuk, hogy a gyerekek közül nem csak most a versenybe neveznek be és termesztenek zöldséget, hanem majd a nagybetűs életben is ezt fogják tenni. Azt szeretnénk, ha az egészséges táplálkozás kampányunk mentén akár a székely gasztronómia, vagy a vendéglátás tekintetében tudjunk még többet hozzátenni. A gyerekek kerüljenek közelebb a földhöz, ez erősíti a szülőföld szeretetet is bennük, ez közös feladat mindannyiunk számára – hangsúlyozta a megyeitanács-elnök.

A megyeelnök arról is beszélt, hogy a Kiskertész programot szeretnék kibővíteni, hogy a fiatalok ne csak zöldséget termesszenek, hanem gyümölcsöt is.

– Idén már szeretnénk kibővíteni a Kiskertész programunkat gyümölcsfákkal, és tudatosan a gyümölcsfák ültetését próbáljuk meg együtt ösztönözni az osztályközösségeket és iskolaközösségeket – fogalmazott Borboly Csaba.

A konferencián elhangzott, a Garden Proiect kutatólaboratóriumában elő tudnak állítani olyan fajtákat, amelyeket érdemes itt Csíkban, Hargita megyében, Székelyföldön termeszteni. Ezeknek 10 százaléka a hagyományos fajta, 90 százaléka, amiből meg is lehet élni.

A megyeelnök végül arról is beszélt, hogy az alintézményként működő Hargita Megyei Fejlesztési Ügynökség keretében ráerősítenek arra, hogy a külföldről hazatérő fiatalok vállalkozási kedvét, vállalkozási elképzeléseiket segítsék.

A hétvégi program itt érhető el:

Március 1., péntek

9:00-10:30 Székelyföldi falugazdász hálózat bemutatása: Becze István, Székely Gazadaszervezetek Egysületének elnöke
9:00-10:30 Az ökológia gazdálkodás jelentősége Székelyföldön: Ladó Hunor, kertészmérök, falugazdász
10:40-12:10 A gyógy- és fűszernövények helye a midennapi életünkben: Macalik Ernő, biológus
12:20-13:50 Gyógynövénytől a gyógytermékig: Dr. Zágoni Elemér, gyógyszerész
13:50-15:00 Ebéd
15:00-16:30 Gyümölcstermő növények metszése és hagyományos tájfajták védelme: Ferencz Lehel, kertészmérnök
16:40-18:20 A fa fontossága a székelyföldi építészetben: Köllő Miklós, műépítész
18:30 CsVE – borozás, csíkmadarasi kertészet és az új innovációk bemutatása- kötetlen beszélgetés: János Ferdinánd, kertészmérnök

Március 2., szombat

9:00 – 15:00 Fekete arany – komposzt és komposzttea készítése: Kökény Attila, TMMG Tanácsadó
9:00-10:30 Talaj táplálékhálója
10:40-12:00 Hatékony komposztálás módszerei
12:30-13:30 Komposzt és talajvizsgálat
13:40-15:00 Komposzt kas összerakása a gyakorlatban
15:10 Sorsolás

Csíkszereda, 2019. február 28.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.