Hargita megye sajátosságait, vonzó arculatát kell bemutatnunk

Több alkalom nyílik idén arra, hogy országos és nemzetközi szinten is megmutatkozzon Hargita megye, ezért fontos, hogy az ide érkezők milyen benyomással távoznak a térségből. A megyei utak javítása és a megyei tanács nemzetközi tevékenységei mellett, ezek a kérdések kerültek terítékre Hargita Megye Tanácsa február 28-i soros ülésén.

Történelmi eseményre készül a térség, és ez nem más, mint Ferenc pápa június 1-i csíksomlyói látogatása. Az esemény fontos Hargita megye és a közösség számára, ahogy Borboly Csaba megyeelnök többször fogalmazott, Székelyföld legnagyobb kalákája lesz az eseményre való felkészülés. Bodó Márta és Oláh Zoltán, a szentatya csíksomlyói látogatását előkészítő bizottság sajtófelelősei részt vettek Hargita Megye Tanácsa februári soros ülésén, akik Jakubinyi György gyulafehérvári érsek köszönetét továbbították a testületnek a szervezésben tanúsított pozitív hozzáállásért, és a jó együttműködés reményét fejezték ki, hogy méltó házigazdái lehessünk az eseménynek.

A testület megszavazta a 127-es jelzésű megyei út beavatkozási munkálatainak engedélyét (DALI). A Gyergyóditró és Gyergyótölgyes közötti, közel 22 kilométeres szakasz felújítását, a tervek szerint, négy szakaszban írják ki közbeszerzésre. Borboly Csaba elmondta, fontos a két térség összekötése, és hogy Hágótő lakói jó úton jussanak el Gyergyótölgyesre. A megyei tanács elnöke ugyanakkor kiemelte, a teljes út felújítása 50 millió lejes beruházás, és szükség van a községvezetés segítségére is, hogy tudjanak kormánytámogatást lehívni a munkálatokra. Mint említette, az Országos Helyi Fejlesztési Programban (PNDL) korábban elutasították a pályázást. A beruházásról még több információ a beruhazasok.hargitamegye.ro oldalon olvasható.

Hétvégén, március 1–2. között kerül sor a megye egyik legrangosabb rendezvényére, a Megyei Farsangbúcsúztatóra, amelynek idén Csíkszentdomokos ad otthont, és amelyre számos jeles vendég és közel harminc újságíró érkezik. A vendégek fogadásába bevonják a tanácsosokat is, hiszen fontos, hogy az ide érkezők jó benyomással távozzanak a megyéből, mondta Borboly Csaba. Hozzátette: Hargita Megye Tanácsa számos nemzetközi tevékenységben vesz részt, ebbe aktívan bekapcsolódnak a testület tagjai is, a hatékony munkavégzés érdekében munkacsoportokat alakítottak.

Egyed Árpád főjegyzőtől ünnepélyes körülmények között is elköszönt a testület, aki megköszönte a közös munkát, és mint mondta, már holnaptól tudományos területen tevékenykedik tovább. A mai üléstől a megbízott főjegyzői tisztséget Vágássy Alpár tölti be.

Csíkszereda, 2019. február 28.

129 total views, 1 views today

Hozzászólások
Loading...