fbpx

Százezer lej Hargita megye turizmusának fejlesztésére

Harmincöt beküldött támogatási igénylésből huszonhat pályázat nyert finanszírozást, Hargita Megye Tanácsa turisztikai programokra és projektekre irányuló programjának keretében.

Az elbíráló bizottság idén a lovas-, kerékpáros- és vallásturizmus támogatását kezelte prioritásként.

A finanszírozások révén idén továbbfejleszthetik a Mária út zarándok útvonal hálózatát, kiterjesztve azt a megye északi régiójára is.

Molnár Sándor, az Erdélyi Mária Út Egyesület elnöke elmondta, Hargita Megye Tanácsának támogatásával idén a Gyergyói-medencére is kiterjesztik az útvonalat, hogy minden irányból csatlakozhassanak a zarándokok. Hozzátette, bíznak abban, hogy Mária út által nem csupán az idelátogatok lelki feltöltődése lesz garantált, hanem a megye turizmusának fellendülése is.

Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke elmondta, nem csupán turisztikai szempontból tartja fontosnak a kerékpárutak fejlesztését a megyében, hanem a biciklizés közösségformáló vonzata miatt is. „A helyiek számára is kiváló kikapcsolódási lehetőség egy kiadós biciklitúra, és amellett hogy feltölt, egészséges is. Ezért is fontos a kerékpárutak megfelelő kiépítése és a biztonságos biciklizés garantálása. Továbbá jó lehetőség arra is, hogy példát mutathassunk a mostani Play Station-Xbox generációnak, és bebizonyítsuk nekik, hogy a virtuális világon kívül is van szórakozás.” – emelte ki az alelnök.

– A lovasturizmus népszerűsítése évek óta a megyei tanács prioritásai közé tartozik – mondta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. “Hagyományaink és identitásunk egyik alappillére a lovasélet. Épp azért kell kiemelten foglalkoznunk vele, hogy megőrizhessük, megélhessük és továbbadhassuk mindazt, amit elődeink ránkruháztak” – fejtette ki a megyeelnök.

A megyei önkormányzat vezetője azt is hozzátette, az idei szűkös költségvetés ellenére, a lehetőségekhez mérten igyekeztek arra, hogy továbbra is hűek maradjanak elvükhöz, miszerint minden olyan jó kezdeményezést támogat Hargita Megye Tanácsa, mely a megye és a lakosság érdekeit szolgálja.

A program keretében olyan fontos turisztikai projektek nyertek támogatást, mint például turistaösvények éjszakai, fluoreszkáló kijelölése a Tarkő-hegységben, az Egyes-kőnél, illetve a Szent Anna-tónál. A pályázatot a Csíki Hegyimentő Csapat nyújtotta be.

Egy másik említésre méltó pályázat, melyet az Eco Climb Egyesület adott le, via ferrata kiépítésére vonatkozik a tusnádfürdői Sólyom-kő sziklán.

Hargita megye vallásturizmusának fellendítésének szempontjából fontos megemlíteni a gyergyószentmiklósi Örmény-Katolikus Egyesület projektjét is, mely zarándokhelyet létesítene az örmény Szent Anna kápolnánál.

Csíkszereda, 2018. május 24.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.