fbpx

Miből is áll a ballaszt réteg?

Miből is áll a ballaszt réteg?

Mivel sokan megkerestek az utóbbi időben az útmunkálatok mentén használt ballaszt rétegek kapcsán ezért fontosnak tartom tisztázni az alábbiakat. Bárki javaslatát, meglátását szívesen vesszük.

A ballasztot útalapozáshoz használják, amelyet a 6400-as STAS (Standard de stat: https://www.scribd.com/document/236121085/STAS-6400-84) írja elő, pontosan milyen minőségi előírásoknak kell megfeleljen és hogyan kell azt bedolgozni. Ezt egy vagy több rétegben terítik le, attól függően, hogy van az előírva a tervekben. Ezen rétegek vastagsága 15-40 centiméter között változik. Általában 15 centiméteres rétegenként dolgozzák be, hogy megfelelően lehessen majd tömöríteni.

Az alapozási munkálatoknál a ballasztot képező szemcsék, kavics mérete maximum 63 milliméter lehet. Fontos előírás, hogy a ballaszt anyagot olyan stabil kőzetek alkossák, amelyek tulajdonságai faggyal, levegővel, vízzel érintkezve nem változnak. Nem tartalmazhat vegetációt, földet vagy szenet. Az anyagot laborban ellenőrzik, ahol megállapítják az úgynevezett szemcseméreti görbét. Vagyis a különböző méretű kavicsok, szemcsék milyen arányban találhatóak meg az anyagban (hány százalék a 0-1 milliméter közötti szemcsék, hány százalék az 1-4 milliméter közötti, 4-8 milliméter, 8-16 milliméter, 16-25, 25-50, és 50-63 milliméter közötti kavicsok aránya). Ez egy folytonossági görbét alkot, amelyben a százalékos eltérések szintén nem lehetnek bizonyos értékektől eltérőek. Mindezek mellett megállapítják a szemcsék kopásállóságát, az anyag optimális nedvességtartalmát, amivel még jól lehet tömöríteni, ezeket szintén az előírásoknak megfelelően.

Untitled_edited

Ezeket a laborvizsgálatok és minőséget megállapító dokumentumok az elszámolási iratcsomó részei. Ezekkel bizonyítják, hogy az anyag megfelel az előírásoknak és az megfelelően volt bedolgozva, ezt jegyzőkönyvekbe foglalják. Egy út építésénél, a beruházás során, addig nem teríthetik le a ballasztréteget, amíg nem fogadták el a töltések (terasament) jegyzőkönyveit. Ugyanakkor tilos fagyott ballasztot használni vagy azt fagyott, havas földre teríteni.

Untitled_edited2

A réteg vastagságát 2000 négyzetméter bedolgozott felület esetében három helyen mérik meg. a tömörítési fokozatot 2000 négyzetméter alatt három, afölött pedig helyről vett mintákból ellenőrzik. A bedolgozott felület szélességénél öt centiméter eltérés engedélyezett, kereszt és hosszanti metszetben szintén.

https://drive.google.com/open?id=1uAb4bK3VsaBLCk9D0NxOg3ebZyva8fue

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.