fbpx

Székely termék: érték és megélhetés

Nemrégiben Székelyfancsalon jártam, ahol a Székely termék védjegy egyik újabb birtokosának adhattam át az erről szóló tanúsítványt. Az érintett termékek fahordók, lapítók, fakanalak és fateknők. Amióta világ a világ, Veres Imre fafaragással foglalkozik. A termékei elkészítéséhez az alapanyagot saját erdejéből termeli ki, és saját kezűleg készíti el ezeket. Hiszen a Székely termék a hagyomány, az örökség, amit apáink hagytak ránk. A Székely termék a munka szeretete. Érték, ami bennünk él. A Székely termék mindaz, ami mi vagyunk.

A földművelés szeretete, a kézművesség hagyománya érték számunkra, és a mai napon, a 21. században kijelenthetjük: a székely ember ma is szinte mindent maga el tud készíteni, ami a megélhetéshez, a fennmaradáshoz szükséges. Sajtot készít, vajat köpül, gabonát termeszt, amiből később pékárut süt, hústermékeket állít elő a saját maga által nevelt haszonállatokból, ruhát varr. Hargita Megye Tanácsa úgy döntött, hogy szerepet vállal a hagyományok továbbörökítésében, az értékteremtésben és nem utolsósorban segíti a helyi gazdákat azáltal, hogy termékeiket értékesíteni tudják.

A Székely termék védjegyet 2009-ben védette le a Hargita Megye Tanácsa, a kezdetekkor hét termelő kapta meg a márkajelet több mint nyolcvan termékre. Gazdaságélénkítő és vidékfejlesztési programjainkon keresztül segítettük a gazdákat, hogy minél jobb körülmények között, minél jobb felszereléssel és munkaeszközökkel állíthassák elő termékeiket. Szakképzéseket szerveztünk azért, hogy segíteni tudjuk a gazdálkodással foglalkozó fiatalokat. A vásárok szervezése és az online felületek által pedig az értékesítésben nyújtottunk segítséget. Szép lassan a Székely termék egy erős branddé alakult, ma már mindenki tudja: a védjegy egyenlő a jó minőséggel, az egészséggel, a helyi termékkel, jövőképpel a fiatalok számára.

Mára több mint másfél száz termelő, közel ezer termékkel, a büszke birtokosa a Székely termék védjegynek. A tíz év alatt kiderült, hogy ez a projekt erős és életképes, a jövőben pedig azon fogunk dolgozni, hogy minél jobbá tegyük. Dolgozni fogunk a házhoz szállítás lehetőségén, a nagyobb online jelenléten, minél több szövetkezet létrehozásán. Célunk, hogy a hazai termékek minél szélesebb körben elérhetők legyenek, ne csak itthon, hanem Európa-szerte is. Szeretnénk hangsúlyozni, mennyire fontos a tudatos vásárlás, hiszen nemcsak egészségünkért, jólétünkért, de egymásért is felelősséggel tartozunk.

Most már magabiztosan tudunk termelni, és erre turizmust is tudunk építeni. A Székely termék turisztikai, vendéglátói látványosság is egyben, az ide érkező vendégek ugyanis betekintést nyerhetnek a különféle termékek készítésébe, kipróbálhatják, hogyan kell kenyeret vagy kürtőskalácsot sütni. Ugyanezt az irányt tartottuk szem előtt, amikor családbarát megyét kezdtünk el építeni, így a gyerekek már kiskorban megismerkedhetnek a termelés folyamatával, megtudhatják, hogyan kerül a tej az asztalra, vagy abból hogy lesz később sajt, vaj.

A Székely termék közösséget is jelent, minket mind együttvéve. Közösen, együtt elérjük, hogy száz év múlva is lesz Székely termék! A meglévő hit, munka és bizalom jegyében.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.