fbpx

Székely termékek Bukarestben és Brüsszelben

Több mint tíz féle Hargita megyei Székely terméket kóstolnak holnap, október 10-én a Román Parlament Mezőgazdasági, erdőgazdálkodási és élelmiszeripari bizottságának ülésén Bukarestben a hazai termékek országos napján. Hargita Megye Tanácsa a Hargita Megyei Fejlesztési Ügynökséggel, a Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületével és a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatósággal közösen vesz részt a rendezvényen Sebestyén Csaba udvarhelyszéki RMDSZ-es parlamenti képviselő kezdeményezésére, aki tagja a parlament Mezőgazdasági, vidékfejlesztési és erdészeti bizottságának. A termékek kiállítására 13 és 15 óra között kerül sor a parlamentben, a szakbizottság székhelyén. Az esemény újdonságnak számít, szervezéséről az idei 168-as törvény rendelkezik.

Hargita megye képviselői a Székely termékek kóstoltatással egybekötött kiállítását viszik Bukarestbe, ahol péktermékeket, húskészítményeket, ásványvizet, sajtokat, különböző erdei gyümölcsökből készült lekvárokat, szörpöket, és kürtőskalácsot kínálnak. A kiállítók továbbá magukkal viszik a Hargita Népe Kiadó Székely Konyha kiadványának magyar és román nyelvű változatát, melyekből utóbbi szintén újdonságnak számít.

A hazai termékek napja alkalmából a csíkszeredai megyeházán szakmai fórumot tartanak a helyi termelőknek, illetve a Hargita Megyei Tanfelügyelőséggel partnerségben tangazdaságok látogatására viszik azokat a VIII. osztályos diákokat, akik jövőtől mezőgazdasági szakközépiskolában szándékoznak továbbtanulni.

– Az esemény kiváló alkalom a helyi termékek bemutatására és népszerűsítésére, a Hargita megyei értékek és az itt termő egészséges táplálék megismertetésére, és nem utolsó sorban a termelők közötti kapcsolat építésére. Ugyanakkor ezen és a hasonló rendezvényeken előtérbe kerül a gasztronómiai és a hagyományos értékeink védelme és életben tartása – nyilatkozta az esemény kapcsán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Október 10–11-én Hargita Megye Tanácsának főszervezésében Brüsszelben is workshopra kerül sor az élelmiszerpolitika témakörében, ahol szintén kiállítják és kóstolásra kínálják a Székely termékeket.

– Hargita Megye Tanácsa erőteljesen részt vállal a hagyományos helyi termékek népszerűsítésében, a helyi termelők segítésében itthon, a megyében, Bukarestben és Brüsszelben egyaránt. A népszerűsítés mellett olyan munkáról van szó, ami megteremti a jövőben azt a jogi keretet, ami mentén biztonságban tevékenykedhetnek és értékesíthetik termékeiket a helyi termelők – nyilatkozta a Székely termékeket bemutató rendezvények kapcsán Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke.

Csíkszereda, 2017. október 9.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.