fbpx

Székely terméket odaítélő albizottságot hoznának létre Aranyosszéken

A szórványprogram folytatásának lehetőségeiről és megerősítéséről egyeztetett június 30-án Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke Torockón helyi községvezetőkkel, pedagógusokkal, lelkészekkel, valamint Horváth Annával, az RMDSZ önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnökével. Egyetértettek abban, hogy konkrét, települések közötti együttműködési kapcsolatok létrehozására van szükség.

– Folytatni szeretnénk a székely–szórvány Összetartozunk programot, mivel az utóbbi időben Aranyosszéken és Hargita megyében is háttérbe szorultak az ilyen jellegű tevékenységek. Nincs rendben az, hogy a székelyföldi fiatalok többsége jobban ismeri Magyarországot, mint Erdély többi részét. Együttműködéssel, tapasztalatcserék szervezésével ezen is lehetne változtatni. Partnerségi kapcsolatok, programok létrejöhetnének települések vagy akár területek között is, például a turizmusban vagy a gazdák között, hogy segíthessenek egymásnak termékeik értékesítésében. A megbeszélés résztvevői érdeklődtek a Székely termék védjegyről, ezért javasoltuk, hozzanak létre albizottságot erre a célra Aranyosszéken, hogy ott is minél több gazda nyerje el a Székely termék elnevezést készítményére – nyilatkozta Borboly Csaba a helyszínen.

Horváth Anna is támogatja a program folytatásának gondolatát, mivel a megbeszélésen megfogalmazódott: igény van tapasztalatcserékre az önkormányzatok, a pedagógusok és az egyházak között egyaránt. Továbbá azért, hogy a szórványtelepülésen élő gyermekek az iskolai kirándulások, táborozások révén ne elsősorban Magyarországra látogassanak, hanem először ismerjék meg Erdélyt. Továbbá az ügyvezető alelnök elmondta, tapasztalata szerint Székelyföldön elérhetőbbek a pályázati információk, mint a szórványtelepüléseken, a létrejövő együttműködések, tapasztalatcserék ebben is segíthetnek.

A helyszínen készült felvétel megtekinthető a következő linken: https://www.facebook.com/borbolycsaba/posts/1315467858500594.

Csíkszereda, 2017. június 30.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.