fbpx

Székelyföld egységét bizonyítja a lovas zarándoklat!

Több mint százharminc lovas tette meg lóháton a Mária út utolsó 100 kilométerét az elmúlt napokban. A lovasok és a huszárok június 7-én, pénteken délután közösen indultak Csibából a megyeközpont felé, ahova 17 óra 40 perckor érkeztek meg.

A csíkszeredai Szabadság téren, a XV. Hargitai Megyenapok részeként, ünnepélyes fogadásukra több százan gyűltek össze. A Szőcs Elek huszárkapitány által vezetett lovasokat Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnök és Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár köszöntötte, és adott át számukra emlékérmet. Az ünnepi alkalmon jelen volt Hargita megye testvérmegyei küldöttségei közül Majtényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke, Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei közgyűlés elnöke is, akárcsak Bányai Gábor országgyűlési képviselő, a Bács-Kiskun megyei Közgyűlés korábbi elnöke.

– Merítsünk erőt az apostolok példájából, engedjük, hogy a Szentlélek megszállja a mi lelkünket is, és erőt adjon ahhoz, hogy a konfliktusokat megalkuvás nélkül, de keresztényi módon tudjuk kezelni. Köszönjük a lovas zarándokoknak, hogy eljöttek hozzánk. Most éppen itt van az ideje annak, hogy a Kárpát-medence magyarsága összefogást mutasson fel itt, a Székelyföldön – hangsúlyozta beszédében Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

A megyeitanács-elnök úgy véli, a pünkösd szelleme arra kötelez bennünket, hogy keresztény módra keressük a békés megoldások lehetőségét. Felhívom ezért a hadisírok gondozásában illetékes magyar és román szerveket, továbbá a területen szakértő történészeket, hogy kezdjenek párbeszédet a katonai emlékhelyek, és kiemelten az Úzvölgyi hősi temető ügyében. Találjunk higgadt és megnyugtató megoldást. Hargita Megye Tanácsa szívesen vendégül lát egy ilyen tanácskozást a közeli jövőben.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szintén elismerően szólt a lovas zarándokok előtt, akik tovább viszik őseink szép hagyományát. Az ünnepség végén ő maga is lóháton csatlakozott a Csíksomlyóra zarándokolókhoz.

A himnuszok eléneklése után, amelyben közreműködött a Csíkszentsimoni Ifjúsági Fúvószenekar Sándor Árpád vezényletével, a lovasok tovább vonultak Csíksomlyóra.

A megyeelnök gondolatai itt olvashatóak:

Gondolatok pünkösdre készülve

Az eseményt a Csíkszéki Mátyás Huszáregyesület és a Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége közösen szervezte.

Az eseményről további fotók és videó található a közösségi oldalon.

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/468685877213055

https://www.facebook.com/borbolycsaba/photos/?tab=album&album_id=2140570975990274

Csíkszereda, 2019. június 7.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.