fbpx

Gondolatok pünkösdre készülve

Június 7-én, péntek délután 134 lovas zarándok érkezett be a csíkszeredai Szabadság térre. Erre az alkalomra fogalmaztam meg az alábbi gondolatokat:

Örülök, hogy ismét összegyűlünk pünkösd napjához közeledve!

Merítsünk erőt az apostolok példájából, engedjük, hogy a Szentlélek megszállja a mi lelkünket is, és erőt adjon ahhoz, hogy a konfliktusokat megalkuvás nélkül, de keresztényi módon tudjuk kezelni

Köszönjük a lovas zarándokoknak, hogy eljöttek hozzánk. Most éppen itt van az ideje annak, hogy a Kárpát-medence magyarsága összefogást mutasson fel itt, a Székelyföldön.

Ismételten felszólítom a román kormányt, hogy biztosítsa az emberek személyes és vagyoni biztonságát. Az önkormányzatok Romániában nem rendelkeznek saját rendvédelmi szervekkel, a közrend biztosítása a kormány feladata. Ennek sajnos nem tettek eleget az Úzvölgyében,  de még reménykedünk abban, hogy pótolják a mulasztásokat, felelősségre vonják a rongálókat és a verekedőket.

Ugyanakkor a pünkösd szelleme arra kötelez bennünket, hogy keresztény módra keressük a békés megoldások lehetőségét. Felhívom ezért a hadisírok gondozásában illetékes magyar és román szerveket, továbbá a területen szakértő történészeket, hogy kezdjenek párbeszédet a katonai emlékhelyek, és kiemelten az Úzvölgyi hősi temető ügyében. Találjunk higgadt és megnyugtató megoldást. Hargita Megye Tanácsa szívesen vendégül lát egy ilyen tanácskozást a közeli jövőben.

2019. június 7., Csíkszereda

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.