fbpx

Székelyföld Gyöngyszemei újra Heves megyében

Szorosabbra fűzi kapcsolatait Heves testvérmegyével Hargita megye. A hétvégén a két megye küldöttsége kölcsönösen részt vett a megyék rendezvényein. Egerben, Heves megyében ötödik alkalommal került megrendezésre a Székelyföld Gyöngyszemei szeptember 8-án és 9-én. Ezúttal az erdei gyümölcsöket feldolgozó Fenyőalja Egyesület részéről lekvárok és szörpök kóstolására volt lehetőség, az ősi foglalkozást fenntartó Kilyén Irma jóvoltából festett népi motívumokkal díszített bútorokat, ajándéktárgyakat csodálhatnak meg, A Székely könyvtár értékes könyvsorozata szépirodalmat kínált, a Székelység történetét vehették kezükbe, a Székely konyha pedig a vidék jellegzetes ízeivel ismerteti meg az érdeklődőket. A Hargita Megyei Kulturális Központ fotótáborai során készült a Tájak és emberek című néprajzi, építészeti értékeit, a változásban levő faluképet és a település lakóinak mindennapjait megörökítő alkotások kiállítását tárta a Heves megyei közönség elé. A Hargitai Zugtánccsoport pedig mezőségi, gyimesi és felcsíki táncokat mutattak be. Mindezek mellett az idei Csíkszeredai Jazz Fesztivált népszerűsítő Ineffable jazz-zenekar is emelte a rendezvény színvonalát.

HevesSzekelyfoldGyongyszemei_2017szept10 (1)

Ez alkalommal Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Szabó Róbert, Heves Megye Közgyűlésének elnöke a két megye közti együttműködési pontok szorosabbra fűzéséről egyeztetett. A Heves megyeiek többek között érdeklődésüket fejezték ki a keresztúri szőlők iránt és együtt dolgoznának a két megye turizmusának fellendítése érdekében is. Borboly Csaba korábbi magyarországi egyeztetései során Kis Miklós Zsolt, agrár- és vidékfejlesztésért felelős államtitkárral a Leader-Helyi Akciócsoportok együttműködési tevékenységeit összehangoló lépésekről tárgyalt, hisz a vidéki térségek között lehetőség van együttműködési projektek megvalósítására, ebben pedig Heves és Hargita megye is érdekelt.

Ugyancsak együttműködési pont lehet a jövőben a polgárőrség megszervezése. Szombaton, szeptember 9-én a zetelaki Polgárőrnapokon Heves megyei polgárőrök is részt vettek. Itt jelentette be Borboly Csaba megyeelnök, hogy a polgárőr mozgalmak felkarolását, összehangolását szorgalmazza, többek között a megyei fejlesztési stratégia módosításával is. Mint mondta, a megye közbiztonságának fokozását prioritásként kezelik a közeljövőben.

A nyár folyamán a két megye több találkozón is részt vett közös rendezvényeken. Korábbi közleményeink itt és itt olvashatóak.

Csíkszereda, 2017. szeptember 10.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.