fbpx

Csatlakozott a gyerekvédelem japán sztrájkjához Hargita Megye Tanácsa

Fehér karszalag viselésével fejezi ki szolidaritását alintézményével, a Hargita Megyei Szociális és Gyerekvédelmi Igazgatósággal Hargita Megye Tanácsának döntéshozó testülete. A tanácsosok Borboly Csaba megyeelnök felkérésére elvi határozatot fogadtak el arról a szeptember 11-i rendkívüli ülésükön, hogy csatlakoznak a japán sztrájkhoz, és így is felhívják a kormány figyelmét az igazgatóság anyagi problémáira.

A gyerekvédelmi igazgatóságok országos szinten anyagi problémával küzdenek amiatt, hogy az alkalmazottak bérét megemelték, de a fizetésalapot nem növelte a kormány, illetve költségvetésük csökkent a tavalyhoz képest.

Ha nem emelik fel a hangukat és nem fejezik ki igényüket Bukarestben ahányszor csak kell, nem fognak eredményt elérni, fejtette ki Borboly Csaba, aki példaként a veszélyes medvék kilövéséről hozott intézkedést hozta fel. Ahogy a megyeelnök ez alkalommal is beszámolt, az igazgatóság vezetőjével, Elekes Zoltánnal az elmúlt napokban megkeresték az illetékes minisztériumokat, több államtitkárral találkoztak az RMDSZ parlamenti képviselőinek köszönhetően, de sajnos mindenki másra hárítja a probléma okát és annak megoldását. Éppen ezért kérte Borboly Csaba a testületet a japán sztrájkhoz való csatlakozásra, és az igazgatóságot, hogy ezután is fáradhatatlanul jelezzék kérésüket az illetékes minisztériumoknak. A gyermekek és a hátrányos helyzetűek ellátása komoly felelősség, jelenleg Hargita Megye Tanácsának prioritása a helyzet megoldása, hangsúlyozta Borboly Csaba. A döntéshozó testület csatlakozott a megyeelnök álláspontjához és egyetértettek a szolidaritásvállalással, illetve az MPP-frakció javaslatára kiegészítették azzal a követeléssel, hogy továbbra se kelljen adózniuk a munkaadóknak a mozgássérült személyek után, illetve azt az összeget adhassák az ezeket a személyek segítő civilszervezeteknek.

Megszavazta a tanács testülete a 3,5 tonnánál nagyobb gépjárművek és buszok elterelését a 137-es megyei útról, hogy azok ne használják a décsfalvi hidat, amely megrongálódása miatt veszélyes lehet a nehéz rakományok szállítása esetén. Amint arról korábban beszámoltunk, sürgősségi intézkedésre van szükség a híd állapota miatt, a megyei tanács sürgősségi közbeszerzési eljárást indított, de Borboly Csaba a közösségi oldalán indított konzultációban a lakosság véleményére is kiváncsi azzal kapcsolatosan, hogy mi legyen az ódon híd sorsa. A megyeelnöknek közösségi oldalán jelezte egy lakos a problémát nemrég, és a helyszíni szemle után néhány nap alatt jelentős előrelépés történt az ügyben, ennek köszönhető a tanács mostani döntése is. A lakosság biztonsága érdekében súlykorlátozást vezettek be a hídon, a javításra vonatkozó dokumentáció kilencven százalékban elkészült. A munkálatra és a még hátralevő tervrészletekre szavazta meg a megyei tanács a szükséges összeget, mintegy 3,7 millió lejre becsült hidat épít a régi helyére Hargita Megye Tanácsa.

A megyei tanács a rendkívüli ülésen ezek mellett költségvetés-módosításról döntött, pénzt csoportosítottak át a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórháznak, útjavításokra, azok tervezésére és kivitelezésére, ugyanígy az Oroszhegy községbeli Székelyszentkirály megrongálódott hídjának javítására, hogy itt is lehessen elkezdeni a szükséges dokumentáció elkészítését és a felújítást. Speciális buszjáratokat indítanak a dolgozók számára, illetve a Hargita Megyei Szociális és Gyerekvédelmi Igazgatóság és a mozgáskorlátozottak országos egyesülete együttműködéséről is voksoltak.

Csíkszereda, 2017. szeptember 11.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.