fbpx

Székelyföld kulturális és természeti értékeié a főszerep

Idén október 13–22. között zajlanak a Székelyföld Napok, a három megyére – Hargita, Kovászna, Maros – kiterjedő rendezvénysorozat nyolcadik kiadása. A rendezvénysorozat ünnepélyes megnyitója a III. Székelyföldi Fotóbiennálé lesz október 14-én Sepsiszentgyörgyön. A rendezvény célját és a részletes programot a csíkszeredai megyeházán október 5-én megtartott sajtótájékoztatón ismertette Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Péter Ferenc, Maros Megye Tanácsának elnöke, Ferencz Angéla, a rendezvényt koordináló Hargita Megyei Kulturális Központ vezetője, Mágori István, a Kovászna Megyei Kulturális Központ munkatársa és Barabási Attila, a Maros Művészegyüttes igazgatója.

A rendezvény célja a sajátos programokon keresztül bemutatni a színes Székelyföldet, mondta köszöntőjében Borboly Csaba. Sok kis rendezvényt hangolnak össze, fejtette ki, és ez az egyszerre mozgás emeli a térség szintjére a helyi rendezvényeket. Olyan programokat szerveznek, amelyek célja Székelyföld megerősítése, az identitásőrzés, hogy az a fiatalok mindennapjainak is a részévé váljon, fejtette ki Hargita Megye Tanácsának elnöke. Ennek a rendezvénynek helye van, hangsúlyozta, és reményét fejezte ki, hogy egyre többen fognak érdeklődni iránta a román megyékből és Magyarországról is. A számos partner együttműködésével megvalósuló rendezvényért a szolidaritás jegyében kell tegyék a dolgukat, mondta a megyeelnök, és köszönetet mondott mindenkinek, aki hozzájárul a rendezvény színesebbé tételéhez.

A rendezvény programfüzete a http://szekelyfoldnapok.ro/ honlapon elérhető, mutatta be Ferencz Angéla. A Székelyföld kulturális és természeti értékeit bemutató rendezvénysorozat nyolcvan partner részvételével valósul meg, ismertette, majd kiemelte a nagyobb Hargita megyei eseményeket. Csíksomlyón kap helyet a VII. Mária Út Konferencia, Gyergyószentmiklóson a XII. Nemzetiségi Színházi Kollokvium, számos program kötődik a Szent László-évhez, de lesznek fotókiállítások is, amelyeket a székelyföldi együttműködés erős pontjának nevezte Ferencz Angéla. Felhívta a figyelmet a Brassói Mise koncertre, amely öt nyelven csendül fel a csíksomlyói kegytemplomban. A Székelyföldi Akadémia keretében Macalik Ernő karcfalvi füvesember a gyógynövényekről tart előadást, lesz IT konferencia és átadják a Székelyföld című folyóirat díjait. Természetjáró programokat is szerveztek, illetve lesz nyílt nap a Súgó-barlangnál Hargita Megye Tanácsa Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálatának vezetésével. A Táncoló Székelyföld című előadást 25 településre viszik el.

A teljes rendezvénysorozat programjai figyelemfelkeltő, befogadó jellegűek, hangsúlyozta a Hargita Megyei Kulturális Központ vezetője, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a román, illetve többnyelvű programok ajánlója, illetve a műsorfüzet román nyelvű változata is elérhető a világhálón: http://zileletinutuluisecuiesc.ro/

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke gratulált a Hargita megyeieknek, hogy nemcsak „derekasan sütöttek”, hanem meg is nyerték az Év székelyföldi kürtőskalácsa címet, a jelenlevő újságírók a nyertes Nagymama által készített kalácsot meg is kóstolhatták.

„A három székelyföldi megye együttműködésének egyik fontos elemét képezik a közös nagyrendezvények, mint amilyen a hamarosan kezdődő Székelyföld Napok. Az ilyen nagyobb lélegzetvételű rendezvényeken keresztül is szeretnénk megmutatni Székelyföld értékeit, kiemelni azt, ami másoknak nincs, például a kürtőskalácsot, a borvizeinket, kulturális hagyományainkat. Az ilyen eseményekre idefigyelnek itthon és a határon túl is, és ez mérhető a turizmusban, gazdaságban is. Vannak, akik szerint Székelyföld nem létezik, de ezt tőlünk senki nem tudja elvitatni, mert mi Székelyföldet a szívünkben hordjuk. Mi a szívünkből indulunk ki, ami nekünk fontos, azt kell megmutatnunk a nagyvilágnak” – emelte ki a háromszéki tanácselnök.

A Székelyföld Napok részeként szervezik meg a III. Székelyföldi Fotóbiennálét, amelynek felhívására idén 17 országból összesen 283 fotográfus válaszolt, összesen 1516 pályamű érkezett. A zsűri által kiválasztott száz legjobb munkából katalógus készül. A díjazottak között van székelyföldi és külföldi fotós egyaránt, alkotásaikat október 14. és november 5. között lehet megtekinteni Sepsiszentgyörgyön, az Erdélyi Művészeti Központ harmadik emeleti kiállítótermében. A díjátadó ünnepséget október 14-én, 17 órától a Tamási Áron Színházban tartják.

Kovászna megyében 25 településen közel hatvan esemény lesz a Székelyföld Napok keretében, a programot Mágori István, a Kovászna Megyei Művelődési Központ munkatársa ismertette. Kiemelte, hogy a rendezvény részeként a  sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház a Három kismalac című bábelőadásával, az Evilági együttes Mozsikácska koncertjével a kistelepülések óvodásait, iskolásait keresik fel, több gyerekcsoport járja be Csernátonban a Laska útját, Kisbaconban a Kenyér útját, ugyanakkor a Kovászna Megyei Művelődési Központ néprajzi tárgyú dokumentumfilmjeit vetítik le, de ismeretterjesztő előadásokat is tart Dr. Szekeres Attila István, aki A székely zászló fejlődésének utolsó négy évszázadát mutatja be.  Mindezek mellett lesz egyházi kórusok találkozója és kórusfesztivál is, könyvbemutatók, amatőr színjátszók előadása, néptáncelőadások színesítik a programot.

„A Székelyföld Napoknak kettős célja van, egyrészt az, hogy megmutassuk értékeinket a mellettünk élő közösségeknek. Ez különös kihívás Maros megyében, ahol nem az egész megye tartozik Székelyföldhöz, hiszen vannak román többségű régiók és szász vidék is. A másik cél azonban az, hogy ez egy közösségi ünnep legyen, amelyen mi magunk is jól érezzük magunk, ahol lehetőségünk van megismerni a székelyföldi kulturális intézmények éves termését, a kortárs művészek alkotásait, de ugyanakkor arra is, hogy élővé tegyük hagyományainkat. Maros megye igyekszik felzárkózni Hargita és Kovászna megye mellé, és évről évre színvonalasabb és gazdagabb programmal bekapcsolódni a rendvénysorozatba. Idén 32 programmal csatlakozunk a Székelyföld Napokhoz és mintegy 24 partnerszervezet vesz részt ezek szervezésében. Szeretettel várunk mindenkit a Maros megyei rendezvényekre, de ugyanakkor a Maros megyei lakosokat is arra bátorítjuk, hogy menjenek el a Hargita és Kovászna megyei eseményekre” – mondta Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke.

„Maros megye kulturális intézetei idén a korábbi éveknél szervezettebben vesznek részt az idei rendezvény szervezésében. A Marosvásárhelyi Állami Filharmónia Kodály Zoltán emlékkoncerttel készül, a Teleki Téka egy reformáció székelyföldi hatását bemutató előadást szervez, a Maros Művészegyüttes pedig a Szép Palkó – székely népmese táncos feldolgozásával kapcsolódik a rendezvénysorozathoz. Ki szeretném emelni, hogy idén első alkalommal együttműködünk a budapesti Hagyományok Házával, amely a Maros megye részéről érkező megkeresést követően az erdélyi irodái közreműködésével egy három megyét lefedő táncház- és koncertsorozatot szervez a Székelyföld Napok keretében. Ahogy a kiemelt példák is mutatják, a Maros megyei programkínálat rendkívül változatos, és a következő napokban pár új rendezvény is bekerül még a programba, ezért mindenkit arra biztatok, hogy a Székelyföld Napok közösségi oldalán kövesse az újdonságokat” – nyilatkozta Barabási Attila, a Maros Művészegyüttes igazgatója, aki a Maros megyei programokat ismertette a mai sajtótájékoztatón.

Csíkszereda, 2017. október 5.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.