fbpx

Székelyföld számára sarkalatos kérdés a vidékfejlesztés

A 2014–2020-as EU-s finanszírozási időszak közigazgatási egységeknek szóló vidékfejlesztési  pályázati lehetőségeinek számbavétele, valamint a sajátos helyi igényeknek megfelelő javaslatok megfogalmazása volt a célja annak a tanácskozásnak, amelyet március 5-én, szerdán tartottak a csíkszeredai megyeházán, polgármesterek és szakemberek részvételével, Hargita Megye Tanácsának A helyi önkormányzatok közigazgatási kapacitásának növelése nevű programja keretében. A Becze István megyei tanácsos, a Mezőgazdaság, turizmus, természeti erőforrások, környezetvédelem és vidékfejlesztés szakbizottság elnöke moderálásával zajló megbeszélésen részt vett Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke is, aki felvezetőjében hangsúlyozta, hogy megyénk, falvaink és Székelyföld számára a vidékfejlesztés, a vidéki települések fejlődése sarkalatos kérdés.

– Hargita Megye Tanácsa és jómagam is kiemelt figyelmet fordítunk a vidékfejlesztésre. A több éve elindított A helyi önkormányzatok közigazgatási kapacitásának növelése elnevezésű programunk elsőrendű célja, hogy olyan területeken nyújtsunk támogatást, amelyekre egy kisebb vidéki önkormányzatnak adott esetben nincs anyagi, de leginkább szakmai háttere vagy humán erőforrása. Ezen program egyik kézzelfogható eredménye, hogy érdembeli javaslatok születtek a 2014–2020-ra szóló partnerségi megállapodáshoz, amelyeket novemberben elküldtük Eugen Teodorovici miniszternek és Dacian Cioloș mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős EU-biztosnak. Ezek a módosítások már szerepelnek a januárban közzétett partnerségi megállapodás tervezetében. Munkánkról Dacian Cioloș elismerően szólt, és támogatásáról biztosított válaszlevelében, a javaslataink egy része pedig visszaköszönt a most közvita tárgyát képező Országos Vidékfejlesztési Tervben – számolt be a megyeelnök.

Borboly Csaba azt is elmondta, hogy európai szinten is sikerült érvényesíteni a székelyföldiek érdekeit, hiszen a Régiók Bizottságához több olyan módosító javaslatot nyújtott be, amely a vidék fejlesztését érinti: a város-vidék partnerséggel és kormányzással kapcsolatban felhívta a figyelmet az integrált fejlesztési tervek elkészítésére; a biogazdaság témakörében javasolta, hogy ezen ágazat fejlesztése érdekében az EU stratégiájában párhuzamosan kell figyelmet fordítani tudás- és infrastrukturális fejlesztésekre; felhívta a figyelmet a tej helyben történő feldolgozásának fontosságára; javaslatot tett az erdőket és az erdőalapú ágazatot érintő új uniós erdőgazdálkodási stratégiához.

Csák László régiófejlesztési szakértő ismertette a készülő Országos Vidékfejlesztési Tervet, annak az önkormányzatok által megpályázható részeit, illetve az ide vonatkozó javaslatokat, majd Becze István megyei tanácsos vitára bocsátotta azokat. A javaslatcsomagban szerepel a hátrányos helyzetű megyék támogatása, hegyvidéki tematikus alprogram létrehozása és a falumegújítási program feljavítása, azoknak pedig az EU-s célokhoz és a megyei szükségletekhez való igazítása. Többek között javasolják, hogy a városokhoz tartozó falvak kerüljenek be a jogosult területek körébe, és a LEADER kistérséghez tartozó városok teljes területe legyen jogosult minden, a helyi stratégiában indokolt intézkedés, művelet végrehajtására. Utóbbi kérdéssel a jelenlévők kiemelten foglalkoztak, felvetve, hogy az érintett településeket másképp kellene besorolni ahhoz, hogy támogatáshoz jussanak.

A megbeszélésen jelen volt Antal István parlamenti képviselő és Tánczos Barna szenátor is. Antal István egyebek mellett felvetette, hogy meg kell vizsgálni, melyek a Hargita megyei kisvárosokéhoz hasonló helyzetben lévő román többségű kisvárosok, és ezekre egységes kategóriát kell javasolni, az energiahasznosítással kapcsolatban pedig hangsúlyozta az esővíz felhasználásának fontosságát nagyobb épületek esetében. Tánczos Barna szerint most a saját vidékfejlesztési programjukat írhatják meg a helyiek, a térség igényeire szabva, ugyanis a prioritásokat, a finanszírozandó pályázatokat maguk a helyi akciócsoportok dönthetik el. Emellett a politikus kiemelte, oda kell figyelni a hátrányos helyzetű övezetek besorolására, hogy abba kerüljenek bele minél többen, hogy többlettámogatást kapva pótolni lehessen a jövedelemkiesést.

Becze István tanácsos a végén úgy összegzett: ezzel a megbeszéléssel sikerült afelé alakítani a javaslatokat, hogy az érintettek számára minél előnyösebb pályázati kiírások szülessenek, és kérte a jelenlévőket, hogy ha van még javaslatuk, a nap folyamán küldjék el, mert a héten szeretnék továbbítani a javaslatokat a szaktárcának.

Csíkszereda, 2014. március 5.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.