fbpx

Fiatalokkal egyeztetett Borboly Csaba a megyeházán

A Többség–kisebbség elnevezésű projektben három országból összesen hat település vesz részt azzal a céllal, hogy elemezzék a kisebbség és a többség helyzetét az adott településeken. Ausztriából Alsóőr és Felsőőr, Magyarországról Debrecen és Nyíregyháza, míg Romániából Csíkszereda és Gyergyószentmiklós kapcsolódott be az együttgondolkodás folyamatába.

A helyi és a magyarországi résztvevők Kozma István, Csík Terület Ifjúsági Tanácsa elnökének vezetésével szerdán a csíkszeredai megyeházára látogattak, ahol Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Becze István megyei tanácsos vázolta az itteni helyzetet, kiemelve a román–magyar jó együttélési viszony fontosságát, aminek alappillére lehet a román–magyar együttélési kódex elfogadása és gyakorlatba ültetése.

Borboly Csaba felhívta a fiatalok figyelmét arra, hogy a román nacionalista politikusok és a központi média előszeretettel nyúl a magyar kártyához, nem létező konfliktusokat próbálnak generálni és felerősíteni.

– Minden egyes politikai cirkusznak szenvedő alanyai az itt élők. Másfél éve azon dolgozunk, hogy bebizonyítsuk: nincs igazuk azoknak, akik azt állítják, hogy az itteni románságot hátrányosan megkülönböztetnénk – emelte ki a megyeelnök, példaként hozva fel a tavaly februárban készíttetett felmérés eredményeit, amikor a megyében élő magyarságot és románságot egyaránt megkérdezték e témában. – Román–magyar együttélési kódexet kell kidolgozni és azt érvényre is juttatni – summázott az elöljáró.

Becze István megyei tanácsos hosszú távú célnak tekinti olyan döntések meghozatalát, amelyek az itt lakók javát szolgálják. Szerinte olyan programok beindítására van szükség, amelyek az egymás iránti tiszteletet segítik elő.

– Több olyan tanulmányt és elemzést készítettünk, ami nemcsak Hargita megyére hat, hanem az egész országra – mutatott rá a megyei tanácsos.

A találkozó végén a fiatalok további kérdéseikkel fordulhattak a megyeelnökhöz, aki készségesen válaszolt. Arra buzdította a fiatalokat, hogy jöjjenek ötletekkel, elképzelésekkel, hisz a Hargita Megyei Ifjúsági Alapítvány is partner a jó kezdeményezésekben.

Csíkszereda, 2014. március 5.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.