fbpx

Székelyföld története – Kiállítás Gyergyószárhegyen

A Székelyföld Napok keretében 2014. október 18-án, 18-00 órakor nyílik Gyergyószárhegyen, a Polgármesteri Hivatal aulájában a Székelyföld története kiállítás, mely 2015. május végéig lesz látogatható.  A kiállítás védnökei Fr. Böjte Csaba OFM, és Borboly Csaba Hargita Megye Tanácsának elnöke.

A Székelyföld története kiállítás rendezője a Pro Arte et Natura Alapítvány (PAN). A kiállítás kurátora Borsos Gyöngyi néprajzkutató. A most bemutatásra kerülő anyagot több kulturális intézmény együttműködésével, egy történészekből álló csapat állította össze, kiemelve a székely történelem jeles eseményeit, amelyek a székely nép megmaradását szolgálták egészen napjainkig. Mihály János, Nagy József, Túrós Eszter, és Ferencz Angéla az elejétől fogva önzetlenül segítették a kiállítás létrejöttét. Az együttműködő intézmények a Magyar Nemzeti Múzeum, a Tarisznyás Márton Múzeum, a Csíki Székely Múzeum, Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ, Hargita Megyei Kulturális Központ, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont, és a Székely címer-, Pecsét- és Zászlótörténeti Munkacsoport voltak.

A Pro Arte et Natura Alapítvány együttműködik a helyi kulturális kezdeményezésekkel, részt vesz a helyi rendezvényeken. 2013-ban a Szárhegyi Zenei Napok megrendezésével a szárhegyi származású Ferencz Éva előadóművész első „hazai” fellépését tette lehetővé. Idén, folytatva komolyzenei programját a szárhegyi születésű Szabó Levente hegedűművész hangversenyét rendezte meg a Szárhegyi Napok keretében 2014. augusztus 15-én. A mostani kiállítás megnyitója a Székelyföld Napok keretében, a VIII. Híres Szárhegyi Káposztavásár és Fesztivál egyik jeles eseménye lesz. A kiállítással egy fontos állandó kiállításnak az alapjait szeretné lerakni, amely későbbiekben bővülve és fejlődve, a szárhegyi Lázár kastélyba kerülve méltó módon mutatná be Székelyföld, és Erdély történetét. Ez a kiállítás nagy vonzerőt jelentene az idelátogató turistáknak, akik számára a szárhegyi Lázár kastély Székelyföld történetének egyik fontos helyszíne.

“Székelyföld történelme, kultúrája, régi hagyományai erős támpontok, a jövő szolgálatában a jelent összekapcsolják a múlttal, az állandó értékekkel. Nem fordíthatunk hátat őseink üzenetének, most mi vagyunk itt, felelősségünk kötelez a kulturális folytonosság megtartásáért.  Biztos vagyok abban, hogy a szárhegyi Lázárok, ha látnák ezt a kiállítást, büszkeség áradna a lelkükből. Ez a kulturális kezdeményezés az ezer éves székely sors iránti mély szeretetet fejezi ki. Hozzájárul ahhoz, hogy a székely nép eljövendő nemzedékeinek szívében tovább éljen a magyar megmaradás létjogosultságának tudata. ”- mondta Lipthay Antal, a Pro Arte et Natura Alapítvány társalapítója.

A Pro Arte et Natura Alapítvány másik törekvése az volt, hogy segítse a helyi kutatók, szakemberek saját boldogulását, érvényesülését szülőföldjükön, valamint a magyarországi kulturális intézményekkel való kapcsolataik erősítését, fejlesztését.

A kiállítás anyagában helyet kapnak a szárhegyi vonatkozású emlékek. Kájoni János emlékére, aki a ferences rendházban nyugszik, a Kájoni Kódexből hangzanak fel dallamok. A kiállítás történelmünk megismertetésével az idelátogató külföldiekben csodálatot és elismerést, a helyi és magyarországi látogatókban büszkeséget ébreszt.

Szentkirályi Miklós, a Pro Arte et Natura Alapítvány elnöke örömét fejezte ki, hogy ismét lehetőség nyílt az együttműködésre a helyi intézményekkel, és számos kiváló szakemberrel. „A Székelyföld története kiállítás komoly hozzátett eredménye, hogy a helyi intézmények és a szakma összefogása megmutatta a lelkesedést több mint ezeréves történelmi értékeinkért” – mondta Szentkirályi Miklós, a PAN elnöke.

Fr. Böjte Csaba testvér OFM üzenete: „a szárhegyi Lázár kastély a székelyföldi magyar történelem egyik igen értékes láncszeme, amelynek ma is megvan a kisugárzása. Hiszem azt, hogy ez az értékes láncszem a helyére kerül, megtalálja szerepét, feladatát az erdélyi magyarság számára.”

„Múltunk ismerete biztos támpontként szolgál a jelen küzdelmeihez, jövőnk megalapozásához” – fogalmazott a kiállítás kapcsán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. – „Éppen ezért fontos minden olyan kezdeményezés, amely a székely, a magyar múltat mutatja be szakszerűen, korszerű múzeumtechnikai eszközök használatával. Bízom benne, hogy a kiállítás egy újabb lépés a szárhegyi Lázár-kastély ügyének rendezése, az örökösök és a közösség közti kapcsolatok erősítése felé.”

A kiállítás az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő kezelésében a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával valósul meg. További támogatói Hargita Megye Tanácsa és a Gyergyószárhegyi Polgármesteri Hivatal.

Budapest, 2014.október 14.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.