fbpx

Székelyföld új közlekedési csomópontjává válhat Etéd község

Jövőre aszfalton járhatunk a Kőrispataktól Maros megye határáig tartó, Erdőszentgyörgy felé vezető megyei úton – jelentette ki Borboly Csaba július 22-én Kőrispatakon, a szalmakalap-fesztiválon. Kiírták a közbeszerzést a kivitelezésre, és ha kerül vállalkozó, továbbá nem lesz óvás, idén már megjelennek az első munkagépek, és a következő évre végezhetnek a négy kilométeres szakaszon, mondta el Hargita Megye Tanácsának elnöke hozzátéve: emellett a községet érintő többi megyei besorolású út felújítását is tervezik: folytatják az Énlaka felé vezető aszfaltréteget, akárcsak Farkaslaka irányában, Székelypálfalváig. Szintén kiírták a közbeszerzést az Etéd és Atyha közti, Korond irányába vezető szakasz felújítására a tervezést, és rövidesen meghirdetik a Küsmöd–Siklód–megyehatár közti, Sóvárad, illetve Szováta felé vezető szakasz tervezésére is a pályázatot. (Minderről Maros megyei kollégájával, Péter Ferenc tanácselnökkel egyeztetett tavaly: http://hargitamegye.ro/hirek/egyutt-tartott-terepszemlet-hargita-es-maros-megye-tanacselnoke.html ) Etéd egyébként már megközelíthető aszfaltúton Székelykeresztúr irányából.

– A község és környéke, bár az utóbbi évtizedekben gazdaságilag hátrányos helyzetbe került, e fejlesztések révén kitörhet ebből az állapotból, és Székelyföld egyik új központjává, közlekedési csomópontjává válhat – hangsúlyozta Borboly Csaba kifejtve, hogy ha az említett utak elkészülnek, az a fiatalokat hazatelepedésre ösztönözheti, kedvezőbb feltételei lesznek a munkahelyteremtésnek, és számos tevékenység fejlődése várható, ami gazdasági fellendülést eredményez. Mindez a megyei tanács Kisfalu keretprogramjába illeszkedik, amellyel tudatos kistelepülés-fejlesztés folyik, és ennek kezdenek látszani az eredményei. – Esélyt adunk kisfalvainknak és ezáltal lehetőséget fiataljainknak az itthon boldoguláshoz. Székelyföldért a legtöbbet úgy tehetjük, a mai jogszabályok adta lehetőségek mentén, hogy térségeinket újra összekötjük közvetlen kapcsolatot biztosítva rokonoknak, illetve felületet társadalmi, gazdasági és térségi együttműködéseknek – tette hozzá a megyei tanács elnöke.

Megjegyezte, a Kőrispatak–megyehatár szakasz felújítása kapcsán meglepődve tapasztalta, hogy hónapokig kellett várni a majdani aszfalton zajló autósforgalom környezetvédelmi engedélyezésére, holott eddig is jártak ott autók. Ez a romániai bürokrácia – summázta.

A megyei tanács elnöke gratulált a szervezőknek a hagyományteremtő rendezvényért, illetve Szőcs László polgármesternek ahhoz, hogy a fiatalokat bevonva szervezi ezt a több országból vendégeket vonzó eseményt.

Csíkszereda, 2017. július 23.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.