fbpx

Egészséges vadgazdálkodásra van szükség, skandináv minta szerint

Bár a zöldek is egyetértenek abban, hogy ha emberéletek forognak veszélyben, sürgősen be kell avatkozni, a Környezetvédelmi Minisztérium még mindig nem adta ki az engedélyt annak a két medvének az eltávolítására, amely Csíkdánfalván és környékén emberekre támadt. Ráadásul a törvény szerint sürgős esetekben nem is kell harmincnapos közvita.

Az emberi élet biztonsága nem konzultáció tárgya, a medvékre és farkasokra vonatkozó beavatkozási kvótát megszabó rendelettervezetet a jelenlegi formájában nem lehet végrehajtani – mutatott rá Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a Környezetvédelmi Minisztériumban július 21-én tartott közmeghallgatáson, amelyet az említett tervezet (http://www.mmediu.ro/app/webroot/uploads/files/2017-07-05_Ordin_derogari_2017.pdf) közvitájának részeként rendeztek meg. Részt vettek Hargita megyei polgármesterek, alpolgármesterek, vadásztársulatok vezetői is, a zöldszervezetek képviselői mellett.

Borboly Csaba szerint ez a meghallgatás, amelyet a közvita részeként szerveztek meg, nincs összhangban a közigazgatási döntések átláthatóságáról szóló 2003. évi 52-es törvénnyel, amely 7-es cikkelyének (13) bekezdése értelmében sürgős esetekben, amikor súlyosan sérülhet a közérdek, nem kell közvita. Ráadásul az emberélet biztonságát az alkotmány szavatolja, emlékeztetett.

Nincs rendben az, hogy a törvények a medvéket védik, miközben a medvetámadások esetén a személyi sérülést vagy utólagos kártérítést illetően nincs világos jogszabály – jelentette ki.

Kérte, hogy a Hargita megyei módosító javaslatok beépítésével azonnal bocsássa ki a rendeletet a minisztérium. Úgy látja, az ügyben megszólalók közül sokan nem ismerik sem a romániai, sem az uniós jogszabályokat, és „csuklóból” mondanak véleményt. Borboly Csaba a Régiók Bizottságában nemrég a konfliktusos fajok és az emberek együttéléséről szóló jelentés készítésére kapott raportőri megbízást (erről szóló hírünk: http://hargitamegye.ro/hirek/brusszelben-is-aggodnak-a-romaniai-medveproblema-miatt.html), és az uniós irányelveket tanulmányozva egyetlen olyan rendelkezést sem talált, amelyik tiltaná a vadpopuláció szabályozását. Sőt a vonatkozó uniós irányelv előírja a megelőzést, de Romániában már sajnos intervencióról beszélhetünk, tehát nem sikerült megelőzni a bajt, fejtette ki a megyei tanács elnöke. Hangsúlyozta: ezzel Románia nem teljesítette kötelezettségét.

A román állam a populáció megtartását vállalta, nem a növelését, és tulajdonképpen büszkéknek kell lennünk vadásztársulatainkra, mert a kilövési kvóták ellenére is nőtt a medveállomány. A növekedést ugyanis nem csupán a beavatkozási rendelet tavalyi felfüggesztése okozta, és korábban is keletkeztek vadkárok, voltak támadások, de még a társadalom tűréshatárán belül. Most már ezen a tűréshatáron túl vagyunk az esetek megnövekedett száma miatt – emelte ki az elöljáró, aki meghívta a minisztériumi illetékeseket és a zöldszervezetek képviselőit Hargita megyébe a vita folytatására.

Azt is elmondta, hogy vissza kell adni a szót a szakembereknek, azoknak a vadgazdáknak, akik erről folytattak egyetemi tanulmányokat, és kutatóintézet áll mögöttük. Egészséges vadgazdálkodásra van szükség, olyanra, mint amilyen az e téren is mintaértékű skandináv országokban folyik, hangsúlyozta Borboly Csaba.

Bőjte Csongor Ernő, Csíkdánfalva polgármestere felhívta a vitán részt vevők figyelmét arra, hogy a települése környékén emberre megtámadó két medve ügyében nem történt semmi, nem adták ki a beavatkozási engedélyt. Holott eltelt már egy hónap a június 24-i támadás óta, s azóta is támadt a medve, a sérültek száma pedig háromra emelkedett. A községvezető az emberélet védelmének elsődlegességét hangsúlyozta a zöldszervezetek jelen lévő képviselőinek, akik egyetértettek abban, hogy ha emberélet forog veszélyben, akkor sürgősen be kell avatkozni.

Albert Alfonz Pál, Csíkszentdomokos alpolgármestere kérdésünkre elmondta, arra számított, hogy konkrét esetek megoldására születnek javaslatok, de a négy és fél órás vita inkább a vadászok és a zöldek véleményütköztetéséről szólt, a medvék miatt rettegésben élő lakosok helyzetéről a helyi önkormányzati vezetők nem tudtak érdemben beszélni. Úgy véli, vissza kell még térniük Bukarestbe, mivel a rendelettervezet módosítást igényel, jelenlegi formájában nem léphet életbe.

Az ügyben tett eddigi lépésekről itt olvashatnak: http://hargitamegye.ro/vadkarok.html; vagy a közösségi oldalon: https://www.facebook.com/vadkarok/?fref=ts

Csíkszereda, 2017. július 23.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.