fbpx

Székelyföldi Akadémia Tusnádfürdőn az idegenforgalomban rejlő lehetőségekről

A turizmusban rejlő lehetőségek kiaknázásának módjáról, egy összefüggő rendszer felépítéséről szólt a Székelyföldi Akadémia legutóbbi előadása Tusnádfürdőn. A május 19-i alkalomra Pál Zoltánt hívták meg a szervezők, aki szakértő a turizmus, a turisztikaidesztináció-menedzsment területén.

A jelenlevőket Albert Tibor polgármester köszöntötte, de jelen volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Zólya Zoltán, a megyei tanács közigazgatási osztályának vezetője. Albert Tibor ismertette azt a Hargita Megye Tanácsával való együttműködést, amelynek köszönhetően megnyílt a wellnessközpont. Ezáltal desztinációvá vált a település, amely a turizmusból, az idegenforgalomból él. Négy hónap alatt több mint 30 ezer személy fordult meg a létesítményben, ez is bizonyítja, hogy szükség volt erre, és érdemes volt dolgozni érte – fogalmazott az elöljáró.

Zólya Zoltán ismertette a Székelyföldi Akadémia programsorozatot, amelynek már sokadik állomása Tusnádfürdő. Az előadás nem kimondottan szakmai útmutató, hanem a lehetőségek sorozatát próbálják bemutatni, mondta, hogy hogyan lehet felvirágoztatni a turizmust. A felmerülő kérdéseket összegzik, és az elkövetkezőkben olyan előadókat hívnak, akik ezeket megválaszolják.

A vendégek köre sokrétű, ezért a fő cél, hogy egy desztináció képes legyen többféle igénynek eleget tenni – kezdte előadását Pál Zoltán. A lényeg, hogy minél több időt töltsenek el az adott helyen, ahol szállást, étkeztetést igényelnek, és részt vesznek a különböző programokon. A hely vonzóvá tételének elengedhetetlen eleme az infrastuktúra, ezért fontos, hogy együttműködjön az önkormányzat és a vállalkozói szféra. A vállalkozók pedig szakosodjanak, mindenki nyújtsa azt a szolgáltatást, amihez a legjobban ért, a vendégeknek pedig ajánlják egymás programjait, így mindenki érdeke képviselve lesz, és jövedelemhez jut. A térség pedig fel kell vegye a versenyt más vidékekkel, meg kell nézni, hogy a régió milyen pluszt nyújt – magyarázta a szakember. Székelyföld esetében ilyen például a borvizek és a friss levegő, az üzenet az kell legyen, hogy itt „az út szélén gyógyulnak”. Értékesek és egyedi hangulatúak népi feredőink, amelyek szintén alkalmasak a különböző kúrákra. Az ezekben rejlő lehetőségeket is ki kell használni, hiszen egy-egy kúrához már szállást és étkeztetést is igényelnek a távolabbi vidékekről érkezők. Értékeinket központosítani kell, és együtt hirdetni – összegzett Pál Zoltán. Továbbá ismertette: tervezik egy székelyföldi útikönyv elkészítését, amely 25 éve hiány a piacon, és amely desztináció- és programközpontú kiadvány lesz elérhetőségekkel együtt.

Borboly Csaba hozzászólásában fontosnak nevezte a témakört, mint mondta, bízik a sikeres együttműködésekben. Hargita Megye Tanácsánál is felismerték azt, hogy egymást erősítő programokra van szükség, a cél a vendégéjszakák számának növelése. Figyelembe kell venni a nyugati példákat, ahol szinte minden szolgáltatást ajánlanak, és az így létrejött rendszer tudja működtetni egy térség gazdaságát. Hasonló komplex rendszert kell nálunk is kialakítani, amely a szakoktatástól elkezdve épül fel a gasztronómiai bemutatókig. Ebben a rendszerben van óriási szerepe Tusnádfürdőnek, ahol a wellnessközpontnak köszönhetően megnőtt a vendégek száma.

A megyei tanács a lehetőségekhez mérten odafigyel minden településre, így a tavalyi segítség után az idei év második felében terveznek újabb anyagi támogatást nyújtani Tusnádfürdőnek. A fejlesztésekhez szükség van a kormánypénzekre, amelyekből minél többet szeretnének lehívni a megyének az RMDSZ kormányzati szerepvállalásának köszönhetően.

– Az országban akkor számítunk, ha van erőnk, mert különben nagyon rövid idő alatt számunkra kedvezőtlenül változnak a jogszabályok. Ezért is fontos, hogy május 25-én mindenki felelőssen döntsön és elmenjen szavazni az európai parlamenti képviseletre, hiszen érdekeinket úgy tudjuk érvényesíteni, ha jelen vagyunk a döntéshozó platformokon – fogalmazta meg a megyeelnök, és a tusnádfürdői lakosság mozgósítását kérte a polgármestertől.

Csíkszereda, 2014. május 20.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.