fbpx

Térségi szinten kell turisztikai szolgáltatásokat kínálni

Elfogadták a 2014. évi tevékenységi és pénzügyi tervet, valamint új igazgatótanácsot választottak a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás május 20-i közgyűlésén. A Hargita Megye Tanácsa által létrehozott és 36 helyi önkormányzat részvételével működő társulás tagjai a csíkszeredai megyeházán gyűltek össze. Az igazgatótanács új elnöke Gál Tünde, Hargita Megye Tanácsának képviselője, alelnöke Szentes Csaba, Madéfalva polgármestere, titkára pedig Ferencz Csaba, Csíkpálfalva polgármestere; tagjai: Gábor László, Szárhegy, Cseke Miklós, Oklánd, Rafai Emil, Keresztúr, valamint Rigó Mihály, Homoródalmás polgármestere.

– Ezzel a szervezettel annak elérése a célunk, hogy érezhetően nőjön a vendégéjszakák száma a megyében. Ennek érdekében a Hargita megyei önkormányzatokkal olyan projektek megvalósítására alakítunk ki hosszú távú együttműködési kapcsolatokat, amelyek fellendítik a megyei turizmust, illetve elősegítik a természetvédelmi területek megőrzését, az ökoturizmus fejlesztését – hangsúlyozta Borboly Csaba megyeelnök.

Mint elhangzott, a Hargita társulás folytatja a megye szálláshelyei, éttermei, iskolái, vendéglátó-ipari egységei adatainak összegyűjtését, a munka nagy részét már elvégezték, de még ellenőrzik és frissítik az adatbázist. Egy helyre gyűjtik a megye turisztikai látványosságairól szóló információkat is, mert ezekre hazai és külföldi turistáknak szóló kínálatokat lehet építeni, célcsoportok szerint. Tervezik továbbá a Recultivatur projektben kialakított Mária út népszerűsítését (amelynek a Hargita megyei szakasza 550 kilométer hosszúságú), rendszeres hírlevél összeállítását, tájékoztató nyomtatványok kiadását és terjesztését, hazai és nemzetközi kiállításokon való részvételt. A Mária út projektjét Molnár Sándor, a társulás munkatársa mutatta be.

A szervezet célkitűzései között szerepel az úgynevezett turisztikaidesztináció-menedzsment (TDM) rendszerének kialakítása, amelyet Szentes Csaba, Madéfalva polgármestere mutatott be Turizmus másképp! TDM, avagy tegye a dolgát mindenki címmel. Ismertette a dél-tiroli Schenna nevű helység turisztikai szolgáltatásait, eszerint a 2700 lakosú alpesi településen a vendégágyak száma 5615, az odalátogatók pedig összesen 1 067 597 éjaszkát töltöttek el 2012-ben. 215 vendégfogadó egység, 21 étterem és 10 kocsma, illetve kávézó működik a településen, a turisták átlagos ott-tartózkodási ideje 6,63 nap. Változatos programokkal csalogatják és tartják ott a vendégeket a schennaiak, az adott évszaknak megfelelően: lehetőség van hegymászásra, hegyi-kerékpározásra, szabadtéri fürdőzésre, lovaglásra, szánkózásra, vadvízi evezésre, minigolfozásra. Emellett turistaösvények állnak a gyalogtúrázni vágyók rendelkezésére, és a gyerekes családoknak nagyszámú felvonóval kedveznek télen-nyáron. Egy másik külföldi jó példa a magyarországi Gyenesdiás, ahol sikeres települési turisztikai egyesületet hoztak létre. Szentes Csaba arra hívta fel a figyelmet, hogy az európai példák alapján saját modellt kell kidolgozni, nem lehet teljesen átvenni más mintákat, és nem települési, hanem legalább kistérségi szinten kell működtetni a TDM-rendszert. Ehhez szükség van egységes arculatra, turistaútvonalak, kerékpárutak és erdei tanösvények kialakítására, mezei utak följavítására, kilátók építésére, biciklitárolók létrehozására, valamint a műemlékek kitáblázására a főutak mentén.

Csíkszereda, 2014. május 20.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.