fbpx

Székelyföldi Búzaösszeöntés a magyar-magyar összefogás jegyében

Több témakör mentén tartott megbeszélést Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a Csongrád-Csanád megyei Farkas Sándorral, az Agrárminisztérium miniszterhelyettesével, valamint Jakab Istvánnal, a Magyar Országgyűlés alelnökével.

Az értekezlet egyik fő témája az eredei iskola program támogatása volt, mely Hargita Megye Tanácsának kezdeményezésére, az alintézményeként működő Vámszer Géza Művészeti Népiskola keretében indult újra.

Borboly Csaba elmondta, létfontosságúnak tartják a gyerekek környezeti nevelését és az erdei iskolák működtetését, annak ellenére, hogy a hatályban lévő rendelkezések szerint még nincsen országosan elfogadott törvénykezési keret Romániában erre vonatkozóan. – Sajnos az országban még számos témakörnek nincsen megfelelő törvényes kerete, azonban hiszem, hogy az egymás támogatásán alapuló magyar-magyar kapcsolat mindnyájunkat előrébb visz és közösen olyan megvalósításokat érhetünk el, melyekre méltán lehetünk büszkék határon innen és túl.

Szinte terítékre került szakképzés és felnőttképzés témaköre. Ennek kapcsán Jakab István szakmai tapasztalatcserére hívta a megyeelnököt a mezőhegyesi szakképzési központba és Európa egyik legkorszerűbb mezőgazdasági nagyüzemébe.

Mindemellett szóba kerültek a kulturális programok, a lovas élet és a fiatal gazdák számára szervezett rendezvények is.

A szeptember 19-i csíkszeredai tanácskozáson részt vett Becze István, megyei tanácsos, Korodi Attila, a megyeszékhely polgármestere, Hajdu Gábor, parlamenti képviselő és Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány vezetője is.

A Székely Gazdaszervezetek Egyesülete a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program keretében szervezte meg az idei Székelyföldi Búzaösszeöntés Ünnepét, míg az Déveai Szent Ferenc Alapítvány az iskolakezdés alkalmával hívta közös imára a fiatalokat és gyermekes családokat, hogy erőt merítsenek a következő tanévre. Az ünnepélynek ez alkalommal a gyergyószárhegyi Tatárdomb szolgált helyszínéül.

Borboly Csaba La Fontaine verses meséjét, A tücsök és a hangya történetét elevenítette fel beszédében és vont párhuzamot a székelyföldi politikum és a mese tanulsága között. – A székelyföldi magyarság tudja, mi a feladata és szorgosan teszi a dolgát az év minden napján, akárcsak a hangyák, azonban sajnálatos módon akadnak tücskök is, akik egy-egy divathullámot meglovagolva törnének népszerűségre, botlasztva azok munkáját, akik a közjót szolgálják hangsúlyozta és hozzátette, hiszi, hogy a rosszindulatú, önérdekű törekvések tiszavirág életűek, hisz az erdélyi magyarságot a valós tettek viszik előre.

Jakab István, a Magyar Országgyűlés alelnöke elmondta, régi álma vált ma valóra az által, hogy személyesen is részt vehetett az ünnepségen és biztosította a székelyföldi magyarságot az anyaország támogatásáról.

– Egy nemzetként, tudásunk legjavát megosztva támogatjuk egymást, tanulva egymás sikereiből és kudarcaiból egyaránt és mindig számíthatunk egymásra – fejtette ki.

Farkas Sándor, miniszterhelyettes elmondta, hatalmas lehetőséget lát a székelyföldi lovas életben, biztosította a székelyföldi lovasokat a támogatásáról és hozzátette, Budapestre való visszatérését követően rögtön nekilát a szóban forgó támogatás kidolgozásának.

Azt is kiemelte, bízik benne, hogy még ez év végéig egy olyan erős összefogás alakul ki a magyarországi és székelyföldi fiatal gazdák között, mely révén minden nehézséget sikerül legyőzniük.

Böjte Csaba elmondta, ha elültet egy gyümölcsfát, nagy koronát és termést remél tőle, és hisz abban, hogy a Tatárdombon elültetett értékek is meghozzák gyümölcsüket a jövőben.

Hajdu Gábor parlamenti képviselő hangsúlyozta, bízik abban, hogy a 15 millió búzaszemből az az egymillió-kétszázhetvenezer szem, amely Erdélyben van, az évről évre szaporodni, sokasodni fog, utalva ezzel az erdélyi magyarságra.

Az ünnepségen részt vett Péter Ferenc, Maros Megye Tanácsának elnöke, Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke, Hajdu Gábor, Könczei Csaba és Bende Sándor parlamenti képviselők, további önkormányzati vezetők, polgármesterek, gazdaszervezetek, illetve a Dévai Szent Ferenc Alapítvány otthonainak gyermekei és nevelői is.

A hangulatot a Csíkkarcfalvi-Csíkjenőfalvi Ifjúsági Fúvószenekar, valamint a ROLE zenekar biztosította.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.