fbpx

Szeptember 28-tól elkezdődik a koronavírus elleni oltás harmadik adagjának a beadása is

Az oltási kampányt koordináló országos bizottság úgy döntött, hogy szeptember 28-tól lehetővé teszi a harmadik adag oltás beadását mindazoknak, akik már beoltatták magukat a Pfizer BioNTech, a Moderna vagy az AstraZeneca vakcinájának első két dózisával, és a legutóbbi oltás óta legalább 6 hónap telt el.

Az oltást személyesen lehet kérni bármelyik oltóközpontnál, előzetes időpont egyeztetéssel vagy akár anélkül is, de az oltási platformon keresztül is lehet igényelni.

A harmadik oltás csak az ARN messenger (hírvivő ribonukleinsav) típusú oltóanyaggal (Pfizer/BioNTech és Moderna) történik, ezért, ha valaki AstraZeneca oltóanyagot kapott az első két oltás beadásakor, most a Pfizer vagy a Moderna oltást kaphatja. Ugyanakkor a Johnson&Johnson oltóanyaggal védett személyek egyelőre nem kapnak emlékeztető oltást. Mivel az oltóanyagot később kezdték el használni Romániában, még nem telt el elegendő idő az emlékeztető oltás beadásához.

A harmadik adag ajánlott a 65 év felettieknek,a krónikus betegeknek, más betegségben szenvedőknek  az egészségügyi és szociális ellátó központokban dolgozóknak, illetve a tanügyi alkalmazottak számára. A védőoltáshoz való hozzáférés a lakosság más kategóriái számára is engedélyezett, akinél legalább 6 hónap telt el a vakcina második dózisának beadásától számítva.

A beoltottak oltási igazolást kapnak mely tartalmazza mindhárom oltás időpontját.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.