fbpx

Székelyföldi Gyógy- és Fűszernövényekkel Foglalkozók Egyesülete alakul

Március 13-án, kedden Gyógy- és fűszernövény konferenciának adott otthont a megyeháza, amelyen a szakma képviselői mellett jelen volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Márton István, Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének vezetője, Becze István, megyei tanácsos, a vidékfejlesztési szakbizottság elnöke és Kolozsvári Tibor megyei tanácsos.

Gyogynoveny konferencia (2)

– Egyre nagyobb kereslet mutatkozik a gyógy- és fűszernövényekből készült termékek iránt, igény van a minőségi, jó termékekre. Szeretnénk, ha a sajttermelőkhöz hasonlóan a gyógynövényekkel foglalkozók is létrehoznának egy átlátható, nyitott szervezetet, amiben mindenki partnerként vehet részt – mondta a konferencia megnyitásakor Borboly Csaba megyeitanács-elnök. Emlékeztette a jelenlévőket arra, hogy a Dévai Szent Ferenc Alapítvány által működtetett csíksomlyói Szent István kollégiumban beszéltek korábban arról, hogy jó lenne szorosabbra fűzni a kapcsolatokat, azokkal, akik gyógynövényekkel foglalkoznak.

Becze István megyei tanácsos hozzáfűzte: látszik az eredménye annak, hogy nagyon sok olyan összefogás született és intézmény működik, akik segítik ezeket a folyamatokat. Ezeket az együttműködéseket érdemes lenne még jobban összehangolni – véli a tanácsos.

Gyogynoveny konferencia (3)

A jelenlévők közül tizenhárman vállalták, hogy szerepet vállalnak egy szakmai egyesület létrehozásában, amelyet a beérkezett javaslatok alapján Székelyföldi Gyógy- és Fűszernövényekkel Foglalkozók Egyesülete néven jegyeztetnének be. A konferencia szünetében a megyeelnök irodájában az alapító tagok maguk közül a vezetőséget is nevesítették: Flórián Albert vállalta az elnöki teendőket, Balázs Erzsébetet alelnöknek és Miklosi Ildikót titkárnak javasolták, így mindhárom térség szerepet kap az egyesületben. Erről elsőként Borboly Csaba közösségi oldalán számolt be.

A konferencián előadást tartott Sánduly Edit, a Székely Sajtkészítők Kézműves Egyesületének elnöke, bemutatva az egyesülettel járó előnyöket, Orbán Melinda, a Fenyőalja Turisztikai és Hagyományőrző Egyesület, Máthé Emma a Székelyföldi Bio Egyesület, míg Miklósi Ildikó a Pro Galamb Egyesület létrejöttéről és tevékenységéről számolt be. György Erzsébet, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság képviseletében a gyógynövény gyűjtéssel és értékesítéssel kapcsolatos jogi dolgokról számolt be. A konferencia második felében Márton István, a vidékfejlesztési egyesület tevékenységét ismertette, Macalik Ernő biológus a gyógynövények értékesítéséről beszélt, Hatos György kertészmérnök a gyógy- és fűszernövények szaporításáról tájékoztatta a jelenlévőket, végezetül András Csaba Dezső mutatta be az illóolajak készítését.

Csíkszereda, 2018. március 13.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.