fbpx

Székelyföldi turisztikai klaszter a szolgáltatások összekapcsolása érdekében

Turisztikai fórumon osztották meg tapasztalataikat a szakág képviselői a csíkszeredai Hargita Vendégváróban csütörtökön, május 19-én. A szervezők Hargita Megye Tanácsa kezdeményezésére alakult Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás, a Hargita Hegység Közösségi Fejlesztési Társulás, a Csomád Bálványos Közösségek Közti Turizmusfejlesztési Társulás és a Hargita Megyei Patronátus az eseményen lehetőséget kívántak biztosítani a turisztikai egyesületek, információs irodák, programszervezők és résztvevők számára szakmai kérdések megvitatására, tapasztalatcserére és üzleti kapcsolatok kiépítésére. Ugyanakkor ez alkalommal alakult meg a Székelyföldi turisztikai desztináció menedzsment klaszter is, célja összekapcsolni a különböző turisztikai szolgáltatásokat, turizmusfejlesztési célú partnerségek kiépítése és erősítése a Székelyföld történeti-kulturális térséggel azonosulni tudó vállalkozók, civil szervezetek, közintézmények és önkormányzatok között, a közös ágazatpolitika kialakítása érdekében. Ezen felül a szakmai együttműködés kialakítása és ápolása Románia mindenkori turizmusért felelős minisztériumával az országos és helyi turizmuspolitika szakmai megalapozása és gyakorlatba ültetése érdekében, egyrészt a hatósági feladatok hatékonyabb ellátása, másrészt a turizmus piaci desztinációmarketing tevékenységek, szakmai képzések támogatása és a turisztikai szolgáltatások minőségbiztosítása terén.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a megnyitón hangsúlyozta nem elég drága kiadványokat, honlapokat készíteni és kiállításokra járni. – A tervezéstől a szakképzésig össze kell hangolni a különböző tevékenységeket, egymást segítve kell megoldani a sajátos problémákat – fejtette ki a megyeelnök, hozzátéve forduljanak javaslatokkal Hargita Megye Tanácsához, hogy a helyi tanácsokkal, kistérségi egyesületekkel vagy a LEADER akciócsoportokkal együttműködve hogyan mozdíthatnak elő egy-egy elképzelést.

Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusáról Lázár Zoltán külgazdasági attaséja szerint a sok éves munka eredményeként ma már vannak jellegzetes helyi termékek, amelyeket ötvözve a látványosságokkal olyan csomagot lehet összeállítani amiért a magyarországi vendégek szívesen ellátogatnak Székelyföldre, a megye turisztikai pontjait egybe kötve pedig egységes terméket kínálhatnak a turistáknak. Az attasé ugyanakkor kifejtette, hogy magyarországi pályázati lehetőségeket is igénybe kell venniük a helyi turisztikai egyesületeknek, a most megalakult klaszter pedig együttműködve magyarországi klaszterekkel milliós forrásokat érhet el az EU támogatási rendszerének köszönhetően.

Becze István megyei tanácsos, a turisztikai szakbizottság elnöke szerint az különböző irodák összekapaszkodva, egymást segítve lehetnek igazán hatékonyak, a pályázatokat pedig efelé kell irányítani, hogy azok egymást erősítsék.

A megnyitót követően Borboly Csaba megyeelnök az egyesületek képviselőivel együtt aláírta a támogatási szerződéseket, amelyre Hargita Megye Tanácsa turisztikai programok támogatására meghirdetett tavaszi kiírásán sikeresen pályáztak.

Csíkszereda, 2016. május 19.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.