fbpx

Székelyszenterzsébeten tartotta soros ülését Hargita Megye Tanácsa

A szakoktatást és Csíkszereda várost érintő döntéseket is hoztak Hargita Megye Tanácsa február 29-i soros havi ülésén, amelyet az Újszékely községi Székelyszenterzsébeten tartottak, az Ady Endre Kultúrotthonban. A székelyudvarhelyi Bányai József Szakközépiskolának, CNC-vezérlésű gép kezelésére alkalmas műhely kialakítására, Székelyudvarhely önkormányzatán keresztül, 44 ezer lejt utaltak ki, Székelyderzsnek pedig összesen 36 ezer lejt a fővezetékre való csatlakozásra és mérőeszközök felszerelésére a polgármesteri hivatalhoz tartozó épületekben, derzsi és muzsnai játszótér kialakítására, muzsnai focipálya létesítésére, valamint a muzsnai ravatalozó kapujára és kerítésére. Emellett Bélbornak háromezer lejt különítettek el. Minderre Borszék város, illetve Homoródalmás, Oroszhegy és Tusnád község szolidaritásának köszönhetően kerülhetett sor, amelyek lemondtak a leosztásból származó részükről az előbbi települések javára.

A Csíkszereda és Hargita Megye Tanácsa közti jó együttműködés jegyében fogadták el a Pro Cultura Siculi Közösségi Fejlesztési Társulás létrehozásáról szóló határozatot, amelynek tagja Csíkszereda város, Csíkszentlélek község és Hargita Megye Tanácsa. Ezentúl a társulás működtetné a csíkszeredai Szakszervezetek Művelődési Házát, miután a várostól átveszi az intézményt. Borboly Csaba megyeelnök elmondta, megyei jellegű társulásról van szó, amely a megyei kulturális stratégia gyakorlatba ültetését szolgálja, ilyen jellegű szervezet a megyében eddig nem volt. A társulást a megye talán legnagyobb kulturális terének fenntartására, működtetésére hozták létre, viszont lehet csatlakozni más térségekből is, hiszen együtt meg lehet oldani más ilyen intézmények fenntartását is – közölte a megyeelnök.

Az ülésen napirenden szerepelt az a határozattervezet is, amely földmérő eszközök helyi önkormányzatoknak való átadásáról rendelkezett, az eszközök a tulajdon-visszaszolgáltatásokban lesznek számos község segítségére. A megyei tanács három projektben bonyolította le a programot, széles összefogással, az e-kormányzási integrált rendszerben. Barti Tihamér alelnök szerint örvendetes, hogy a megyei tanács hozzájárulhatott a gyorsabb ügyintézéshez, és remélhetőleg bővíteni fogják a rendszert lefedve az egész megyét. Becze István megyei tanácsos – akinek szerepe volt a projekt elindításában – szintén sikeresnek nevezte az eddigi ezzel kapcsolatos tevékenységet, hiszen ezáltal a lakosság jobb minőségű szolgáltatásban részesülhet. Egységes rendszert alakítottak ki, és közel 500 embert képeztek ki a használatára, de folytatni kell ezt a munkát, fűzte hozzá a tanácsos. A 45 érintett önkormányzat mindegyike mintegy 100 ezer euró értékben részesült a projekt által, és a földmérő eszközök mellett közszolgáltatások, például online adófizetés lehetőségével élhet a lakosság.

A Madarasi-Hargitán a Kisvillany programkeretében megvalósult elektromos hálózatot Madaras község ügykezelésébe adták. A megyeelnök megemlítette, örvendetes, hogy a hálózatnak köszönhetően a madarasi-hargitai sípályán tudtak dolgozni a kevés hó ellenére is, és reméli, hogy a létesítmény a fejlesztés nyomán a Hargita Sírégió tagjává válhat minél előbb.

Az ülés előtt a megyei tanács tagjai, munkatársai a helyi református templom orgonáján adott koncerten vettek részt – a hangszert Kincses Kálmán szenterzsébeti református lelkész mutatta be, Hargita Megye Tanácsa támogatásával újították fel –, továbbá meglátogatták az orvosi rendelőt és az ugyancsak megyei tanácsi segítséggel épülő óvoda épületét, valamint a tájházat. A látogatókat Balló Zoltán polgármester, Jakab Zsolt Mihály újszékelyi unitárius lelkész és László Lehel boldogfalvi református lelkész kísérte el.

Csíkszereda, 2016. február 29.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.