fbpx

Székelytermék-bolt nyílt Csíkszeredában

A Székely Termék Mezőgazdasági Szövetkezet szervezésében hétfőn, november 25-én Csíkszeredában megnyílt a Székely termékek boltja, a Kossuth Lajos utca 26–28. szám alatt. A 2013-ban megalakult szövetkezet tagja 16 egyesület és cég, valamint 5 egyéni vállalkozó.

A megnyitón Márton István, a szövetkezet elnöke, illetve Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének igazgatója köszöntötte a jelenlévőket. Elmondta, hogy sok nehézség árán sikerült megnyitni ezt a bemutatóüzletet az egykori Hangya szövetkezetek mintájára, a Székely termék védjeggyel rendelkező áruk számára, ám jövő év szeptemberéig más népszerű hagyományos termékek is helyet kapnak a polcokon. A rendelkezésre álló idő alatt pedig megadatik a lehetőség, hogy ezek is megkapják a márkanevet. Márton István szerint a következő hónapokban eldől, hogy fenn tud-e maradni ez a bolt, és felhívással fordult a vásárlókhoz a sajtó jelen lévő munkatársain keresztül, hogy támogassák a helyi termelőket, vásároljanak helyi termékeket.

A Székely termék védjegyet Hargita Megye Tanácsa védette le, és népszerűsítéssel, tanácsadással támogatta a bemutatóüzlet létrehozását. Az intézmény elnöke, Borboly Csaba gratulált a szövetkezet tagjainak és a megyei tanács alintézményeként működő Hargita Megyei Agrárkamara munkatársainak. Mint mondta, tovább kell haladni, hogy minél jobban kiterjesszék a helyi termékek értékesítési lehetőségeit, ehhez pedig szükség van kisvágóhidak létesítésére térségenként, a fogyasztói szokások megváltozására, tudatos vásárlókra. Hargita Megye Tanácsa továbbra is segít a tájékoztatásban, engedélyeztetési folyamatokban, emellett újabb pályázatokat ír ki. A megyeelnök reményét fejezte ki, hogy még többet tudnak majd tenni ez ügyben, miután a közeljövőben esedékes decentralizáció nyomán bővül a hatáskörük a mezőgazdasági ágazatban.

Szekely termek bolt5

– Az általunk támogatott havi vásárok, termékbemutatók üzletláncokban és ez a bolt is mind azt bizonyítják, hogy van jövője a székelyföldi termelőnek. Tovább kell lépni, és bízom benne, hogy bővül ezen üzleteknek a köre, és ezáltal egyre több termelő dolgozza fel és értékesíti az előállított árut. Örülök ennek az alulról jövő kezdeményezésnek, és bízom benne, hogy egyre több településen és Székelyföld más megyéiben is nyílnak majd Székely termék védjegyű árut forgalmazó boltok – nyilatkozta Borboly Csaba, aki szerint mindennek a támogatásával céljuk a tudatos, egészséges táplálkozás elősegítése és a munkahelyteremtés. Úgy véli, érdemes kis földterülettel is termelni, feldolgozni és értékesíteni, mert így kiegészítő jövedelemre lehet szert tenni, sőt idővel ez a pluszbevétel még túl is szárnyalhatja a főállásból származó bért.

Az ünnepélyes megnyitón jelen volt Korodi Attila parlamenti képviselő és Tánczos Barna szenátor is. Korodi Attila ünnepnek nevezte a bemutatóüzlet megnyitását, valamint egy kísérlet részének, amelyből kiderül, hogyan lehet nagyobb tömegekhez eljuttatni a székely termékeket. Tánczos Barna méltatta a megyei tanács ezen a téren kifejtett eddigi tevékenységét, mint mondta, az intézmény segített, bár nem tartozott a hatáskörébe a mezőgazdaság, és ennek a munkának már látható eredményei vannak. A szenátor szerint áttörést lehet elérni, ha ugyanazt az ízt, ugyanazt a minőséget viszik mindenhova, így a távolabbi piacokra is.

A csíkszeredai bemutatóüzletbe csütörtöktől, november 28-ától térhetnek be a vásárlók munkanapokon 10–18 óra között, szombaton pedig 10–14 óra között. További információért hívhatják a 0722-982274 telefonszámot.

A Székely termék védjegyről bővebb információ található a http://www.szekelytermek.ro/ honlapon. A megnyitóról készült fotógaléria megtekinthető itt: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.583480275057917.1073741836.141687305903885

Csíkszereda, 2013. november 25.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.