fbpx

Szigorú szabályokat léptetnének érvénybe a rönkszállításra vonatkozóan több megyeiút-szakaszon is

– Gátlástalanul használják az utat a rönkszállítók, ott hagyják a fatörmeléket, rönkök hevernek az út szélén és járhatatlanná teszi a komoly közpénzekből karbantartott úttestet – fejezte ki felháborodását Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke október 16-án, a 136-os jelzésű megyei úton tartott terepszemle alkalmával, melyen részt vett a község polgármestere, Simó-Dezső Szabolcs, valamint a megyei tanács műszaki igazgatóságának munkatársai is.

A megyeelnök kiemelte, nem a tudatos és fenntartható erdőgazdálkodás ellehetetlenítése a cél, hanem a kialakult helyzet normális keretek közé való terelése.

– Úgy kell a folyamatokat megszervezni, hogy senkinek ne legyen kárára. Szükséges rámpa, kijelölt rakodóhely és meg kell találni a közös nevezőt, hisz csak idén 236 ezer lejt a kövezési munkálatok költsége, melyre Hargita Megye Tanácsa RMDSZ frakciójának vállalásával és a korábbi falufórumon megbeszéltek alapján biztosítottak forrásokat.

Borboly Csaba hozzátette, amennyiben nem születik rövidesen egyezség, leállítják a munkálatokat.

20181016_081314

A megyeelnök felajánlotta, előkészítenek egy erre vonatkozó szabályt, amennyiben a helyi önkormányzat vállalja, hogy érvénybe léptetik. Ugyanezeket az intézkedéseket vezetnék be a csinódi, valamint a kovácspéteri megyei utakon is.

Simó-Dezső Szabolcs vállalta, megegyeznek az erdőgazdálkodókkal, hogy csak száraz időben folytassanak kitermelést a 136-os jelzésű megyei úton.

Chiorean Adrian, Hargita Megye Tanácsa Műszaki vezérigazgatóságának igazgatóhelyettese hangsúlyozta, Gagy lakosságának hatalmas lehetőséget jelent a szóban forgó útszakasz, és ha kellő figyelmet fordítanak rá, évről évre könnyebben karbantartható lesz, kevesebbet kell rá költeni, nő az út terhelhetősége és szélessége.

A megyeelnök korábbi konzultációja a gagyi fakitermeléssel kapcsolatosan itt tekinthető meg.

Csíkszereda, 2018. október 16.

 873 total views,  1 views today

Hozzászólások
Loading...
Megszakítás