fbpx

Szorosabbra fűzi együttműködését Hargita és Pest megye

A Hargita és Pest megyei együttműködésről tárgyalt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa, valamint Szabó István, a Pest Megyei Közgyűlés elnöke január 16-án, pénteken Budapesten. A Pest megyei elöljárónak megyeelnöki minőségében ez volt az első találkozója székelyföldi kollégájával, ugyanis a tavaly őszi önkormányzati választáson nyerte el tisztségét. A testvérmegyei kapcsolat 1997-ben köttetett, az eddigi együttműködést ismertette Borboly Csaba Szabó Istvánnal, illetve további Hargita megyei kezdeményezéseket, közös programlehetőségeket javasolt. Ezek között szerepelt közös projektekben, pályázatokban való részvétel, köztük kiemelten az Európa a polgárokért program. Borboly Csaba szorgalmazza a szakoktatás terén a közös fellépést, mert úgy látja, Magyarország mintaértékűen foglalkozik a témakörrel.

– Szükségesnek tartjuk a szakmai tapasztalatcseréket a székelyföldi szakképzés, a pályaorientációs tanácsadói képzés, a tangazdaságok kialakítása és egyéb témakörökben. Ugyanakkor fontos a közös pályázati lehetőségek kiaknázása a szakterületekre vonatkozóan, a megfelelő európai finanszírozási keret egy programon belül. Partnerséget szeretnénk a munkaerő-piaci felmérés megvalósításában, a határon túli ösztöndíjrendszer kialakításában, a szakképzési klaszter megalapításában is. Célirányos együttmüködést javasoltam e témakörben, hiszen a jó gyakorlatot és tapasztalatot érdemes Székelyföldön is meghonosítani, hogy mesterség-orientáltságú fiataljaink olyan szakmai képzést kaphassanak, amely nem a külföldi munkát, hanem az itthon maradást támogatja – nyilatkozta Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Borboly Csaba a megyei tanács szórványprogramjának támogatását kérte a Pest megyei elnöktől, a rendelkezésükre álló lehetőségek függvényében, magyar nyelvű didaktikai eszközök, munkafüzetek adományozásával az I–IV. osztályos kisiskolásoknak, négy, szórványban élő, kiváló eredményeket elért magyar diák ösztöndíjának biztosításával, kulturális programokkal, továbbá a szórványban szervezett kulturális programok, valamint egy hárompilléres anyaország-székelység-szórvány gyerektábor/cserevakáció támogatásával.

Az elmúlt évek során számos tevékenységet folytatott együtt a két megye, többek között szakmai felkészítőn vehettek részt Budapesten Hargita Megye Tanácsának munkatársai, regionális fejlesztés témában, a Pest megyei fiatalok pedig homoródfürdői sítáborban vettek részt, ahol a téli turisztikai kínálattal ismerkedhettek, kölcsönösségi alapon pedig, az évek folyamán Hargita megyei fiatalok utazhattak nyári táborba Zamárdiba.

Csíkszereda, 2014. január 16.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.