fbpx

Tanévnyitó a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen

A tizennegyedik tanévnyitó ünnepséget tartották október elsején, szerdán a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai karain. Az egyetem felújítási munkálatai miatt az ünnepségnek a szomszédos Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium kollégiumának díszterme adott otthont.

Elsőként Zsigmond Barna Pál, Magyarország csíkszeredai főkonzulátusának vezetője köszöntötte a mintegy háromszáz elsőévest, a bizalom fontosságát emelve ki.

– A Sapientia egyetem a bizalomról szól. Bár Romániában magánegyetemnek számít, nem klasszikus magánegyetem, hiszen a teljes finanszírozását a magyar kormány biztosítja. Közös felelősségünk, hogy az egyetem, a város, a megye, a finanszírozó és a gazdasági szereplők együtt találjanak megoldást arra, hogy a végzősök számára munkahelyek jöjjenek létre – hangsúlyozta a főkonzul.

A köszöntőbeszédek sorát Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke folytatta.

– Nem elég csak a tananyag, az egyetemnek a felszereltsége vagy az, hogy milyen nagy egyetemi városban tanulunk, ennél többre van szükség: közösségre, illetve a közösségért érzett felelősségre – mutatott rá a megyeelnök, akinek megítélése szerint a Sapientia egyetemet végzettek munkája meghatározó térségünk számára. – Amikor ezt az egyetemet választottátok, meghoztatok egy felelős döntést. Azt gondolom, ez a 3-4 év lehetőség számotokra, hogy majd itt a szülőföldön próbáljatok családot alapítani és helyben boldogulni. Azok, akik a Sapientiát választják, nemcsak magukra gondolnak, nemcsak az egyéni karrier vezeti őket, hanem a közösségért érzett felelősség. Bízom benne, hogy az egyetem elvégzése után ennek a térségnek nagyon fontos mozgatórugói lesztek.

Beszédében Borboly Csaba a megyei tanács gyakornoki programját (http://gyakornok.hargitamegye.ro/) ajánlotta a fiatal hallgatók figyelmébe.

– A megyei tanács keretében legalább ötven projekt fut, az erdőgazdálkodástól a közbiztonságig, minden téren van lehetőség fejlődni, tapasztalatot szerezni. Egy olyan önéletrajz, amelyben fel van sorolva, hogy egyetem alatt milyen projektekben vettek részt a hallgatók, sokkal versenyképesebb. Erre tudunk lehetőséget biztosítani a megyei tanácsnál és a 26 alintézményünknél – mondta a megyeelnök. Köszöntője végén megjegyezte, hogy az egyetem átépítési munkálatai alatt több órát is a megyeháza épületében tartanak meg, ami hozzásegít a még szorosabb együttműködéshez.

A folytatásban Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere a rendezvényen a tudás fontosságát hangsúlyozta, kijelentve, hogy a Sapientia egy komoly egyetem, ahol csak önerőből és kellő tudással lehet haladni előre.

A csíkszeredai karok részéről Kósa István és Makó Zoltán dékán osztotta meg ünnepi gondolatait a jelenlévőkkel. András Előd, a Hallgatói Önkormányzat elnökének biztató szavai után az elsőévesek ünnepélyes esküt tettek, és az egyetem teljes érvényű polgáraivá váltak. Az elsőévesek gondolatait Benedek Ágnes tolmácsolta. A tanévnyitó ünnepség végén Csapai Árpád római katolikus egyetemi lelkész és Szatmári Ingrid református lelkész mondott áldást, majd a magyar és a székely himnusz eléneklésével zárult a rendezvény.

Csíkszereda, 2014. október 1.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.