fbpx

Tanulmányi napot tartottak Csíksomlyón

Biztonság és közösség témában tartottak tanulmányi napot az egyház társadalmi tanításáról február 6-án, pénteken Csíksomlyón Hargita Megye Tanácsa Tanulmányi Központjában. A tizenharmadik alkalommal megtartott rendezvény mottója: Európának érdekében áll, hogy ura legyen saját sorsának (Robert Schuman). Szervezője Hargita Megye Tanácsa, a Hargita Megyei Kulturális Központ és a budapesti Márton Áron Társaság.

A rendezvényt Soós Károly teológus, kánonjogász, kisebbségi és nemzetpolitikai szakértő, a Márton Áron Társaság elnöke moderálta, aki köszönetét fejezte ki a szervezőknek. Megnyitóbeszédet Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke mondott. A biztonság megalapozásának a társadalom legkisebb szegmensében, a családban kell kezdődnie, a gyermek fejlődéséhez erre van szükség, vélekedett a megyeelnök. Abbéli meggyőződését fejezte ki, hogy nem lehet közösséget, jövőt építeni a biztonság érzete nélkül, ennek kialakítása pedig a politikum, az egyház, a civil szféra, a közösség, azaz mindannyiunk közös feladata. A politikusoknak is a cirkusz helyett az együttműködés útját kell keresniük, meg kell hallgatni és megvitatni az ellentétes véleményeket, hiszen ezek vezetnek az előrelépéshez, a fejlődéshez, fejtette ki.

– Ezért dolgozunk nap mint nap, hogy fiataljaink itthon találják meg a biztonságot, a fejlődési lehetőséget. Ha van jó közösség, odafigyelés, törődés, nagyobb a biztonság, ki tudunk teljesedni, családot alapítani, gyereket vállalni – mondta Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Elsőként ft. dr. Jitianu Liviu, a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem Katolikus Teológiai Karának tanára tartotta meg előadását A biztonság mint szociálpolitikai probléma címmel (a prezentáció megtekinthető itt: http://hargitamegye.ro/upload/public/egyhaz/eloadasok/Biztonsag_SzocialpolitikaiProblema.pdf). A nap folyamán további előadók váltották egymást, mint ft. dr. Holló László morálteológus, rektor, egyetemi docens, a Római Katolikus Státus titkára (az előadásának szövege elolvasható itt: http://hargitamegye.ro/upload/public/egyhaz/eloadasok/KamerakUtonUtfelen.pdf), Korodi Attila parlamenti képviselő, Markó Béla szenátor, Soós Károly és ft. ddr. Újházi Lóránd kánonjogi és hadtudományi doktor, plébános, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kara Katonai Vezetéselméleti Tanszékének tanára (előadásának a prezentációja megtekinthető itt: http://hargitamegye.ro/upload/public/egyhaz/eloadasok/Vallas_GlobalisBiztonsag.pdf).

A rendezvényen tiszteletét tette az éppen a megyében tartózkodó bács-kiskuni elnök, testvérmegyénk közgyűlésének vezetője, Rideg László. Felszólalásában fontosnak nevezte a vallási nevelést, köszönetet mondva a jelenlevőknek azért a tevékenységért, amely által a felnövő generációk jobbak lehetnek. Kitért a Hargita és Bács-Kiskun közti testvérmegyei kapcsolatról is, amely jó együttműködésen alapszik, ennek a folytatásáról, konkrét programokról egyeztet jelenlegi látogatása alkalmával.

Csíkszereda, 2015. február 6.

 1,324 total views,  1 views today

Hozzászólások
Loading...
Megszakítás