fbpx

Tarthatatlan a helyzet a túlszaporodott medvepopuláció miatt

Hargita, Kovászna, Maros és Brassó megyei vadásztársulások képviselői és elöljárók tanácskoztak ma, szeptember 25-én Brassó Megye Tanácsának székhelyén, a találkozót Brassó Megye Tanácsa és a Brassó Megyei Prefektusi Hivatal hívta össze. Tarthatatlan a helyzet a túlszaporodott és a lakóterületekre bejáró medvék miatt, értettek egyet a jelenlevők – Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Adrian Ioan Vestea, Brassó Megye Tanácsának elnöke, Kelemen Atilla Maros megyei RMDSZ-es képviselő és Ovidiu Ionescu, a brassói erdészeti kutatóintézet igazgatója.

Szinte naponta előfordulnak medvetámadások anyagi károkat vagy emberáldozatokat követelve, ezért tarthatatlan a helyzet. A környezetvédelmi minisztérium nem lép fel elég hatékonyan a kártérítés, a megelőzés és a helyzet orvoslása érdekében. Vissza kell állítani a prevenciós kvótát, hangzott el egyértelműen a tanácskozáson.

Borboly Csaba hozzászólásában felsorolta azokat a feladatokat, amelyek fontosak a medvekérdés kezelése, a károk megelőzése, a biztonság helyreállítása érdekében:

A medvepopuláció szabályozása érdekében a vadászati menedzsmentbe vissza kell vezeti a megelőzési kvótát.

Támogatni kell a vadásztársaságokat, és biztosítani számunkra a megfelelő pénzügyi alapot a tevékenységükhöz, mondta.

Minél hamarabb érvénybe kell lépjen az állománymegőrzésre vonatkozó cselekvési terv, és el kell indítani a cselekvési tervben szereplő kísérleti projekteket.

A hatékonyság érdekében decentralizálni kell a kártérítésekre vonatkozó intézkedéseket, hangsúlyozta Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Intézkedéseket kell hozni a kármegelőzésre, illetve szabályozni kell a szeméttárolást.

Borboly Csaba kijelentette: optimizálni kell a vonatkozó törvénykezést úgy, hogy az emberi élet védelme legyen a prioritás.

Hargita Megye Tanácsának elnöke továbbá fontos teendőként határozta meg azoknak a csapatoknak a képzését, akik vészhelyzet esetén közbe tudnak lépni, mint a vadásztársulások, a csendőrség stb.

A medvekérdés kezeléséhez folyamatosan figyelembe kell venni a tudományos kutatások eredményeit.

Megfelelő szabályozást kell kidolgozni a medvelesek működtetéséhez, és ezeket felhasználni a térség turizmusa érdekében.

Hargita megyében folyamatban van a nagyvadas munkacsoport megalakítása, számolt be Borboly Csaba. A megoldásokat kizárólag minden érdekelt féllel közösen lehet megkeresni, fejtette ki Hargita Megye Tanácsának elnöke. Azt javasolta, minél több olyan megbeszélést tartsanak, ahol az érdekelt felek jelen vannak.

A tanácskozáson az a döntés született, hogy létrehoznak egy munkacsoportot, amelyben minden érintett fél képviselteti magát, és rendszeresen találkoznak azért, hogy javaslatokat fogalmazzanak meg, és nyomást gyakoroljanak a környezetvédelmi minisztériumra, hogy hatékonyan lépjenek fel a kérdésben.

Csíkszereda, 2018. szeptember 25.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.