fbpx

Téli karbantartás együttműködésben

Cél: a megyei utakra elkülönített forrás minél hatékonyabb felhasználása

Közel 680 kilométer a megyei utak hossza, amelyeken idén téli karbantartást végez Hargita Megye Tanácsa a szerződött szakcégekkel, valamint a Hargita Útkezelő Vállalattal.

A munkálatok módszertanáról november 29-én, kedden tájékoztatták a községvezetőket.

Mint elhangzott, az elmúlt időszakban elvégzett beruházások, valamint útfelújításoknak köszönhetően nagyobb az úthálózat, amelyen télen is biztosítani kell a járhatóságot. Ilyen szakaszok többek között a Csinód felé vezető 123-as út, a Gyergyóremete és Maros megye határa közötti út, és a Kovácspéter felé vezető megyei út.

A tájékoztatón Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke hangsúlyozta a községvezetőknek, hogy bármilyen akadályt, problémát észlelnek, jelezzék a megyei tanács illetékes kollégáinak e-mailben, és lehetőleg fotós melléklettel, sürgősségi esetben pedig WhatsApp üzenetben is, a gyors megoldás érdekében.

Az előző években megszokott közösségi összefogás mentén pedig a lakosságot is bátorítják a hasonló bejelentésekre. Idén is online követhető Hargita Megye Tanácsa honlapján a karbantartást végző járművek mozgása. Összesen 43 jármű végzi a karbantartást.

A forgalmasabb kategóriába besorolt utakon minden reggel az első buszjárat indulása előtt elvégzik az út ellenőrzését és megtörténik a takarítása, valamint a csúszásgátló szórása, ha indokolt. A forgalom szerint kisebb kategóriába sorolt utakon ez a meteorológiai előrejelzések alapján jégképződés vagy havazás esetén történik.

Az aszfaltozott utakon só és homok keverékét, a kövezett szakaszokon csak homokot szórnak géppel. A gépi szórás mellett a kanyarokban, átkelőknél vagy hidaknál kézi szórás is lesz, amennyiben indokolt. Ha ilyen, különösebb figyelmet igénylő részekről van tudomásuk a lakóknak, azt kérik a megyei tanácsnak is jelezni.

Hargita Megye Tanácsa készenléti szolgálata a 0266 207774 telefonszámon érhető el.

Borboly Csaba elmondta, a rendelkezésre álló összeg töredéke annak, mint amire valójában szükség lenne a megyei utak téli karbantartására, annak ellenére, hogy egyes megyei besorolású utak közel olyan forgalommal bírnak, mint az országutak, amelynek viszont a megyeihez képest sokkal több a támogatása. Ennek ellenére, a kevés összegből a lehető leghatékonyabb téli karbantartást szeretnék kivitelezni, ehhez pedig a községek, közbirtokosságok, vállalkozások és a lakosság aktív részvételére van szükség. Mint mondta, szeptember végétől ezért indított a megyei tanács tudatosító felhívást, hogy növeljék a biztonságot, és a lakosság időben felkészítse járműveit a téli időszakra.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.