fbpx

Brüsszelben fókuszban az ukrán menekült gyermekek védelme és az oktatáshoz való hozzáférésük biztosítása

Ma, november 30-án, Brüsszelben fókuszban az ukrán menekült gyermekek védelme és az oktatáshoz való hozzáférésük biztosítása is. A cseh elnökség meghívására képviseltem az ukrajnai diákok ügyében a Régiók Bizottságát.

CoR-tagként, de megyei önkormányzati vezetőként is megoszthattam tapasztalataimat a tagországok oktatási rendszerébe került ukrán menekült tanulók és egyetemi hallgatók integrációja témájú konferencián a 2022-es ifjúság európai évének hátterében.

Beszámoltam a Hargita megyeiek példás összefogásáról, akik minden erőfeszítést megtettek a támogatásuk érdekében, adománygyűjtéssel (beleértve a babakocsit, babahordozót, autós ülést), a menekültek nagykövetségre, repülőterekre, szállásra vagy határra szállításával, az online oktatás technikai feltételeinek megteremtésével, fiatal ukrajnai labdarúgóknak biztosított edzéslehetőséget az FK Csíkszereda futballcsapata. Jelenleg 2 játékos erősíti a csapatot.

Az ukrán gyerekeket a romániai gyerekekkel azonos jogok illetik meg, ingyenes oktatáshoz, kollégiumi elhelyezéshez, étkezéshez, szállításhoz és egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés.

Azokat az ukrán gyerekeket, akik szülő vagy gyám nélkül érkeznek, szociális segélyintézetek védik.

A háborús élmények, a megszokott környezetből való hirtelen kiszakadás, a rokonok miatti aggódás mind-mind negatívan befolyásolják a menekült gyerekek mentális egészségét és jóllétét, ami a tanulásra is kihat.

Amit igyekszem kiemelni, hogy szükség esetén készen állunk, és az ukrán fiatalok oktatási rendszerünkbe való bekapcsolódása nyelvi szempontból előnyös lenne, hiszen nem csak román, hanem magyar nyelvet is tanulhatnak az angol, német stb. mellett. És oktatási rendszerünk ismeri a kétnyelvű oktatási tantervet. Beszéltem arról is, hogy megyénkben többnyelvű közösségek működnek, amelyek elősegítik a fiatalok interkulturális együttműködését is.

Fontos, hogy a helyi és regionális szintet – Ukrajnában, de az EU-ban is – be kell vonni az európai és állami támogatás végrehajtásának meghatározásába, hogy kellőképpen támogatni tudjuk őket.

Az oktatáshoz való jog fenntartása, illetve a gyerekek, az oktatásban dolgozó szakemberek és az iskolák mindennemű ártalomtól való védelme még háborús konfliktus idején vagy más veszélyes helyzetekben is alapvető fontosságú a Régiók Bizottsága számára.

 

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.