fbpx

Terepszemlével egybekötött gyűlést tartott a Nagyhagymás Fejlesztési Társulás

A fejlődés jegyében egyeztettek Neamț megye képviselőivel

A Nagyhagymás Fejlesztési Társulás szeptember 21-én Háromkúton megtartott közgyűlésén a Hargita és Neamț megyék közötti együttműködés, a közös fejlesztési lehetőségek kerültek előtérbe.

Neamţ megye 2022 októberében csatlakozott a Nagyhagymás Fejlesztési Társuláshoz, amely Gyergyószentmiklós, Balánbánya, Csíkszentdomokos, Gyimesközéplok területét és annak specifikus fejlesztését célozza meg. A szomszédos megyével való partnerség által olyan programok és projektek megvalósulását szeretnék elérni, amelyek segítenek a települések kulturális, társadalmi, gazdasági, környezeti és infrastrukturális fejlődésében.

Az ADI célkitűzései között szerepel a Nagyhagymás hegység, mint természeti örökség védelme és népszerűsítése, a különböző fejlesztési stratégiák kidolgozása és megvalósítása, valamint a térség infrastruktúrájának fejlesztése: utak, hidak, parkoló kiépítése, a turisztikai és kulturális turizmus erősítése.

–   A munkát és a döntések meghozatalát a fenntartható turizmus jegyében, a természetre odafigyelve, a fiatalságot nevelve, a táj vonzerejét kihasználva kell végezni. Az ilyen találkozók alkalmával sok hasznos ötlet elhangzik. Többek között szóba került a határvita is, de a jelenlévők egyetértettek abban, hogy azokat a dolgokat kell keresni, amelyek összefognak, nem pedig szétválasztanak!  Természeti értékeink nem válhatnak politikai csatározások helyszínévé, vagy nemzetiségi szimbólumokká.

Meg kell őrizzük valódi természeti szépségébe mindazt, ami hozzánk tartozik, mondta el Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

A célkitűzések által érintett területek: a helyi hatóságok közigazgatási területei, a Békás-szoros-Nagyhagymás Nemzeti Park, a Vörös-tó, Egyes-kő, Javardi vízesés, Háromkút, Damuk község, Almásmező és Gyergyóbékás .

Az egyesület eddigi tevékenységei közé tartoznak a szemétgyűjtési akciók, a különböző turisztikai útvonalaknak és tematikus útvonalaknak az információs táblákkal való ellátása, turista útvonalak kijelölése. Az egyesület idén széles körű konzultációs folyamatot indított a települések fejlődéséhez hozzájáruló Mesterterv kidolgozására.

Bernád Bernadett, a fejlesztési társulás igazgatója elmondta, a mesterterv egy olyan dokumentációt jelent, ami rövid és hosszú távú fejlesztési célokat és ötleteket fogalmaz meg, és megmutatja azt az irányt ami segít majd a kivitelezésben is. Ez a dokumentum az érintettek, a lakosság véleményét és meglátásait is figyelembe veszi.

A szomszédos Neamț megye képviselőivel folyamatos egyeztetések zajlanak, kölcsönös a jó párbeszéd és együttműködés. Ezen az eseményen bemutatásra került általuk az a program javaslat amely Neamț és Hargita megyei Salvamont tapasztalat cseréjét illetve egy Nagyhagymás futóverseny megszervezését vetíti előre.

A helyszínen készült élő videó a következő linken érhető el: https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/7007763522581377

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.