fbpx

Testvérmegyei szerződést kötne Hargita megye és az örmény Lorj tartomány

Együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá szeptember 10-én Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Artur Nalbandyan, Örményország Lorj tartományának kormányzója Gyergyószentmiklóson az örmény közösségi házban. Az örmény küldöttség testvérmegyei és gazdasági kapcsolatok kialakítása érdekében érkezett Hargita megyébe, több napos látogatásuk alatt gazdasági fórumokon vettek részt a megye térségeiben, illetve kulturális programokra látogattak el.

Örményországból Artur Nalbandyan, Lorj tartomány kormányzója, Hamlet Gasparian Örményország nagykövete, Karen Paremuzyan, Alaverdi város polgármestere, Levon Aslanyan lorji képviselő és Anahit Simonyan, a Magyar-Örmény Kulturális Egyesület elnöke érkezett Székelyföldre. Hargita megyéből Borboly Csaba elnökön kívül a küldöttséget Barti Tihamér alelnök, Lukács Zoltán Levente, Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének igazgatója és Nagy Zoltán, Gyergyószentmiklós polgármestere fogadta.

Lorj tartományban a rézbányászat a vezető iparág, ezenkívül van könnyűipar, élelmiszeripar, fejlesztenek a számítástechnika és a turizmus területét, ezekben az ágazatokban keresik az üzleti kapcsolatokat.

A küldöttség helyi vállalkozásokat látogatott meg a megye térségeiben, illetve Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen és Gyergyószentmiklóson is tartottak üzleti fórumot. Ezeken a találkozókon bemutatkoztak a Hargita megyei cégek, az örmény küldöttség bemutatta régiójukat, a számítástechnika, a könnyűipar, a turizmus, a mezőgazdaság, a bútorgyártás szakterületét hazájukban, illetve a felek konkrét üzleti együttműködési lehetőségeket vázoltak fel.

Az elmúlt évben például húsz százalékkal növekedett a turisták száma Örményországban, számoltak be, ennek a területnek a fejlesztése számukra is prioritás, akárcsak Hargita megyében, illetve kiemelten fejlesztenék az agroturizmust. Fontos számukra a számítástechnika területe, a további együttműködésről döntöttek a Harghita Business Center és az örmény régió IT inkubációs háza között. Fejlesztésre szorul régiójukban a fafeldolgozás és a bútorgyártás, ebben az iparágban kiemelten érdekeltek. Továbbá érdekli őket a szeszes italok forgalmazása – híres az örmény konyak – és a gombatermesztés.

Lorj tartomány elnöke meghívta a Hargita megyeieket Örményországba, 2018-ban ők szerveznek az üzletembereknek találkozót és gazdasági konferenciát. Ezen a találkozón írják alá a Hargita megye és Lorj tartomány közötti testvérmegyei szerződést.

A küldöttség a szakmai találkozók mellett a szépvízi örmény emlékházat és az örmény templomot is meglátogatta. Részt vettek Gyergyószentmiklóson a VII. Örmény Művészeti Fesztiválon, a templom melletti örmény kereszt leleplezésének ünnepségén, az örmény közösségi ház megnyitásán és megszentelésén. A vendégek több kóstolóra is ellátogattak, illetve örmény szertartáson is tiszteletüket tették.

Csíkszereda, 2017. szeptember 11.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.