fbpx

Több mint 2,5 millió lejt osztott vissza csíki településeknek Hargita Megye Tanácsa

A települések költségvetésének kiegészítése volt Hargita Megye Tanácsa szeptemberi ülésének első napirendi pontja: több mint 2,5 millió lejt hagytak jóvá csíki önkormányzatok számára. Kérésük értelmében a megyei tanács a települések fejlesztéséhez, infrastrukturális beruházásaihoz járul hozzá.

Csíkdánfalva 350 ezer lejben részesült – ezt a helyi kultúrház szomszédságában lévő ingatlan megvásárlására költhetik el. Európai Uniós pályázatból félmillió eurót a kultúrház felújítására fordítanak, így a megújult épületek feljavítják majd a községközpont arculatát is.

Csíkszépvíz összesen 350 ezer lejt költhet el: 50 ezret Csíkborzsovába fektetnek, ahol 1,4 km hosszan kiépítik az elektromos hálózatot, az útmenti közvilágítást. 40 ezer lejből két, egyenként 15 férőhelyes öltözőt szeretnének építeni a sportpálya közelében, valamint egy négyszemélyes bírói öltözőt. 260 ezer lejből pedig 300 méteren járdát építenének Csíkszentmiklóson.

Balánbányán közelebb kerül az önkéntes tűzoltók számára elképzelt képzőközpont megvalósítása: 80 ezer lejt utalt a megyei tanács Csíkszentdomokosnak, hogy megterveztessék a központnak majd otthont adó épület felújítását. Balánbánya 65 ezer lejt kapott a helyi bölcsőde és napközi működésére.

Csíkcsicsó 200 ezer lejből gazdálkodhat. 50 ezer lejt szánnak a majdani ipari park bekötőútjának topográfiai és telekkönyvezési munkálataira. További 50 ezer lejből a helyi kultúrotthon belső munkálatait támogatta a megyei tanács. Még egy lépéssel közelebb kerül a Hargitafürdőt Piricskével összekötő út felújítása is, hiszen a tanácsülésen a testület 100 ezer lejt hagyott jóvá a községnek az összekötő út telekkönyvezésére, ami elengedhetetlen az útszakasz későbbi modernizálásához.

Madéfalva 190 ezer lejt kapott a helyi úthálózat felújítására megnyert AFIR támogatáshoz szükséges önrész kiegészítésére. További 100 ezer lejből after school programoknak helyet adó épületet alakítanának ki: a kétszintes épületben hat terem és egy étkező lesz.

Csíkszentkirálynak 410 ezer lejt hagyott jóvá a megyei testület. 200 ezer lejt járdaépítésre költenek, hogy biztonságosabbá tegyék a gyalogos forgalmat Kincseszeg és Poklonfalva között. Hosszú távú tervük, hogy összekössék Csíkszentkirályt Büdösfürdőn keresztül a Kovászna megyei Olasztelekkel: az út Hargita megyei szakaszának tervezésére kaptak 60 ezer lejt. A község temetőjében sétányt és autóbehajtót építenek  – erre 80 ezer lejt kaptak. További 70 ezer lejt a parcellázási tervek elkészítésére hagyott jóvá a megyei tanács.

Csíkkarcfalva a piacterét bővítené: a 200 ezer lejes jóváhagyott összegből a község a kultúrház és a piactér mellett elhelyezkedő ingatlant fogja megvásárolni.

Csíkszentimre utcáinak felújítására és a vízelvezetés rendbetételére 150 ezer lejt hagytak jóvá: a munkálatok közel négy km utcát érintenek.

Csíkrákos községben utakat építenek, közvilágítást létesítenek, felújítják a kultúrházat és egy interkatív parkot is létesítenek: a kormánytámogatásból megvalósuló beruházások  önrészéhez 150 ezer lejt hagyott jóvá a megyei tanács testülete.

Csíkszenttamás 70 ezer lejben részesül. Ebből a községháza felújításának belső munkálatait és a szennyvízhálózatra való csatlakozást fedeznék, további 78 ezer lejből pedig a gázhálózat kiépítésének topográfiai tanulmányát végzik el.

Csíkmadarason a gázhálózat kiépítésének támogatására hagyott jóvá a testület 140 ezer lejt. A gázhálózat a háztartások mellett a majdani ipari parkot is kiszolgálná.

Kászonaltíz térfigyelő kamerarendszer bővítésére 50 ezer lejt igényelt és kapott meg.

Maroshévíz a Kemény János Elméleti Líceum számára kapott 40 ezer lejt.

Csíkszereda, 2019. szeptember 17.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.