fbpx

Több mint 30 000-en olvastak idén is

Kilencedik alkalommal szervezte meg a Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő Kájoni János Megyei Könyvtár  a nemzetközi felolvasó maratont.

A maratoni felolvasás központi helyszínén, a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében délelőtt tíz órakor kezdődött el a megnyitó ünnepség, Szabó Magda műveiből készült könyvkiállítás fogadta a felolvasásra érkezőket.

Idén a maraton ötletgazdája, László Judit indította a felolvasást a könyvtár előadótermében tiszteletbeli meghívottként, – akinek oroszlánrésze van abban, hogy ekkora méreteket öltött mára a rendezvény.

Elsőként Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke köszöntötte a jelenlevőket,  majd Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa nevében dr. Farkas Balázs szólt a felolvasókhoz. Török Edit könyvtáros a szervezők nevében beszélt.

Borboly Csaba köszöntőjében gratulált a jelenlévő ötletgazdának, aki elindította a Felolvasómaratont.

– Kulturális intézményeink az egyetemes magyar kultúrának a bővítéséhez, a napról-napra való újraéléséhez hozzá tudnak járulni, és szükség van arra, hogy figyeljünk oda minden jó kezdeményezésre. Az olvasás mindannyiunk számára öröm és olyan kellemes pillanatokat tud szerezni, amely által bővülünk, gazdagodunk és jobban meg tudjuk élni ünnepeinket is – hangsúlyozta a megyeitanács-elnök.

Az idei jelentkezők száma az előzetes összesítés alapján 31.346,  10 országból  több mint 160 településről. Idén Romániából közel 28.000-en (27. 911) fogunk felolvasni, 16 megye 130 településéről közel 200 intézmény, szervezet vesz részt a közös felolvasáson,Erdély és Székelyföld számos településén, a távoli szórványvidékig és Bukarestig. A külföldi felolvasók száma közel 3.500. Csak Hargita megyében mintegy 17.000-en (16 992-en) 60 településen, mintegy 100 intézményben szólaltatják meg Szabó Magda életművét ezen a napon.

Csíkszereda, 2017. február 21.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.