fbpx

Több mint 600 fiatal találkozott a népmesével

Az adventi időszak kezdetén, december 3-6. között a Tekergő Meseösvény Egyesület volt a Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő Kájoni János Megyei Könyvtár vendége, a karácsonyi ünnepkör és a decemberi jeles napok témája köré felfűzött népmesecsokorral, interaktív mesehallgatással, meséléssel készült több száz gyerek az ünnepre.

A Találkozz a népmesével! elnevezésű program keretében Hargita Megye Tanácsának támogatásával a megye nyolc településére vitték el a népmeséket, hogy örömet szerezzenek a gyerekeknek és felnőtteknek. Lövétén, Szentegyházán, Máréfalván, Csíkrákoson, Madéfalván, Gyergyószárhegyen, Gyergyócsomafalván és végül Csíkszeredában összesen több mint hatszáz gyerek kapcsolódott be az élő szavas mesemondásba.

Az élőszavas népmesemondás révén megelevenedtek a mesék, a hallgatósággal közös együttműködésben. Az egyórás foglalkozás során a mesélők bevonták a résztvevőket is a mese fonalába.

A csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermét december 6-án, csütörtökön délelőtt 5-8. osztályos diákok népesítették be.

– Kifejezetten 5-8. osztályos diákokra szegeztük tekintetünket, rájuk figyeltünk, nekik szóltak a mesék, régi idők örökségeit segítségül hívva – fogalmazott Gyulai Arthur, a Kájoni János Megyei Könyvtár vezetője. A könyvtár menedzsere jövőbeni tervükről is beszámolt: a könyvtár földszintjén szeretnének paraván típusú, hangszigetelt térelválasztókkal kialakítani egy Népmese pontot, ahol rendszeresen lehet majd népmesét hallgatni. Ugyanakkor ez a terem használható lenne a hangoskönyv állomány hallgatására, így a vakok és gyengénlátók is jobban igénybe tudnák venni a megyei könyvtár szolgáltatását.

– Külön öröm számunkra, hogy idén az Ifjúság Évében ily módon is közelebb tudtuk hozni gazdag népmesei örökségünket a fiatalokhoz – nyilatkozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

A Kájoni János Megyei Könyvtár aktuális eseményeit itt tekinthetik meg:

http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/h/114/esemenyajanlo

A megyei könyvtár közösségi oldalát is figyelmükbe ajánljuk.

Csíkszereda, 2018. december 6.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.