fbpx

Több, mint tanács

Orbán Viktor miniszterelnök úr felszólította az erdélyi magyar pártokat, hogy keressék egymással az együttműködést. El kell mondanom, hogy nekem mint Hargita megyei tanácselnöknek a ciklus végére sikerült kialakítanom az összefogás légkörét, aminek köszönhetően az idei költségvetést már egyhangúlag fogadtuk el. És azt kell mondanom, hogy a Magyar Polgári Párttal úgymond nem voltak és most a kampányban sincsenek éles konfliktusaink. Sajnos ez nem igaz a harmadik, új szereplőre, az Erdélyi Magyar Néppártra. A választási kampányt sértő módon olyan személyemet érintő lejárató kampányba kezdtek egy hónappal a kampánykezdet előtt, ami mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Ezért örvendetesnek tartanám, ha végre meghallgatnák azt a kérésünket, hogy kampányoljanak tisztességesen, és fejezzék be a mocskolódást.

Azt gondolják, hogy ezzel tudnak szavazatot szerezni, ami nagy tévedés. Viszont ha kialakul a kölcsönös sárdobáláson alapuló kampányhangulat, az nagymértékben csökkentheti az erdélyi választási részvételt. A mostani helyhatósági választásokra alacsony, 40% körüli részvételt jósolnak az elemzők, ami csak 10 százalékponttal haladja meg a legutóbbi, európai parlamenti választások 30 százalékos részvételét. Akkor az erdélyi magyarság, köszönhetően az egységnek, az összefogásnak, a rormánokhoz viszonyítva magasabb arányban ment el szavazni, és ha erre ismét képesek lennénk (és miért ne lennénk képesek), akkor nem lenne kérdés Marosvásárhely megszabadítása az ottani nacionalista polgármestertől, illetve nem lenne kérdéses számos más magyar önkormányzati pozíció megőrzése Közép-Erdélyben, Partiumban.

Ezért nagyon fontos, a legjobbkor jött Orbán Viktor miniszterelnök úr megszólalása. Bízom benne, hogy ha már ránk nem hallgatnak, a megveszekedett negatív kampányt folytató EMNP-sek belátják, hogy amit csinálnak, az zsákutca, és nincs rá semmi szükség. Amire szükség van, az egy normális, pozitív hangvételű kampány, mert egy ilyen kampány eredményeként a románokénál lényegesen magasabb magyar részvételt és ezáltal eredményességet tudunk elérni június 10-én.

Bízom benne, hogy az EMNP, illetve MPP részéről is kellő meghallgatásra talál a miniszterelnök úr felszólítása, mert részünkről eddig sem volt ennek gátja. Gondoljunk csak arra, hogy én már két hónappal ezelőtt választási etikai kódexjavaslatot küldtem meg e pártoknak, de fülük botját sem mozdították. De nemcsak etikai kódexet, hanem megyei politikai együttműködési megállapodástervezetet is küldtem, amelyben a feles és kétharmados ügyekben egyaránt együttdöntési javaslatot tettem, annak ellenére, hogy jelenleg Hargita Megye Tanácsában a kétharmadhoz egy szavazat hiányzik az RMDSZ-nek, és a legutóbbi felmérések szerint akár össze is jöhet a kétharmad. Tehát egy 10 pontos koalíciós megállapodás tervezetét küldtem meg az EMNP-nek, és arra sem reagált. Jövő héten megkeresem e javaslatommal az MPP-t is, hátha a pünkösd előtti időszak emelkedettebb hangulatában létre tudunk hozni, EMNP-vel vagy EMNP nélkül, a minden ötödik erdélyi magyar szavazatot biztosító Hargita megyében egy korrekt, tisztességes politikai megállapodást.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.